Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Барселона от категория ATP 500. На старта в каталунската столица българинът победи ветерана Фернандо Вердаско - 6:2, 6:7(4), 6:3.

В следващата фаза Димитров ще срещне чилиеца Николас Хари, който изненадващо се справи с Александър Зверев (№2 в схемата след шампиона Рафа Надал) - 3:6, 7:5, 7:6(5). Григор има нужда от поне още един успех, за да защити точките си от миналата година и да не падне още по-надолу в световната ранглиста - сега е 43-ти.

Григор надделя в седмия мач с Фернандо Вердаско (4:3 в негова полза). Това можеше да стане и по-лесно, но в крайна сметка важното е, че го стори - той винаги играе трудно с Вердаско, който е и специалист на клей като всеки испанец.

Димитров тръгна отлично. При 2:1 той реализира брейк и набързо дръпна с 4:1. В края на сета проби още веднъж - 6:2 и 1:0. Спаси няколко точки за пробив, но му вървеше и изглеждаше с добър тонус.

В шестия гейм на втория сет Гришо изтърва отлична възможност да вземе ценен аванс. При 3:2 в своя полза той поведе с 40:0 при подаването на своя опонент. Не стигна до успех, но и Вердаско заслужава поздравления заради начина, по който оцеля.

Както често се случва испанецът проби в следващия гейм - 4:3. Димитров даде бърз отговор - 4:4. До края нямаше нови подобни "престрелки" и сетът стигна до тайбрек. Вердаско поведе с 6:1 и довърши гейма в своя полза.

Това не смути първата ни ракета. Григор спечели на нула откриващия сервис гейм на Фернандо в решителната част. Последва нов брейк, гарниран с убедителна игра за хасковлията на неговия начален удар - 4:0.

Последва спад - типичен. Вердаско съкрати пасива, като записа три поредни гейма с един върнат пробив. При 4:3 българинът обаче се стабилизира и взе следващото си подаване. Не чака дълго и завърши мача на сервиса на противника си - 6:3 и 2:1. 

По-рано днес първенецът и 11-кратен шампион в надпреварата Рафаел Надал се наложи много трудно с обрат над Леонардо Майер (Аржентина) - 6:7(7), 6:4, 6:2 за два часа и петдесет минути.

За Матадора следва двубой с Давид Ферер, който преодоля Люка Пуй с 2:0.