"Ботев" (Пловдив) е на финал за Купата на България, където ще срещне големия си градски съперник "Локомотив". "Канарчетата" елиминираха ЦСКА-София с деветима в драматичен и нервен полуфинален реванш на стадион "Българска армия" - 3:3 (3:2 в първия мач).

"Ботев" поведе с 2:0, ЦСКА-София направи пълен обрат в края, но на прага на продълженията гостите стигнаха до изравнително попадение. Съдията Петър Костадинов вдигна два червени картона на "жълто-черните" и даде несъществуваща дузпа за домакините за 3:2.

Минутата мълчание в памет на Красимир Безински преди началото се превърна в ръкопляскания от почти всички на стадиона. Преди това деца опънаха транспарант с голяма снимка на защитника на терена, а сектор "Г" показа надпис в памет на величието.

Играта бе прекъсната в 4-ата минута (номерът на починалия бивш ас) и пак имаше ръкопляскания за Безински.

ЦСКА-София тръгна в атака още от първите минути. Домакините създадоха ситуация при центриране от свободен удар и изстрел с глава на Жоржиньо. В 22-ата минута обаче "Ботев" поведе.

Тодор Неделев показа голямото си майсторство, но и бе асистиран от вратаря на "червените" Витаутас Черниаускас. Стражът изрита топката напосоки, но сбърка в посоката - кълбото отиде на крака на Неделев и той без да мисли и да се подготвя го прати в мрежата.

Пет минути по-късно "канарчетата" избухнаха отново, както и около 1500 техни фенове на стадиона. Лъчезар Балтанов направи 2:0 след образцова контра, в която главна роля отново изигра Неделев.

Вцепенение на ЦСКА-София и по-голяма част от запалянковците по трибуните. До края на полувремето тимът на Любо Пенев имаше само една възможност - за Валентин Антов.

В 49-ата минута домакините върнаха един гол (в този момент им трябваха три, за да вкарат мача в продължения) и на Армията отново стана интересно. Тиаго Родригес шутира, този път вратарят на "Ботев" Даниел Кайзер се намеси лошо и Али Соу се разписа отблизо.

Четири минути по-късно съдията Петър Костадинов изгони твърде пресилено Филип Филипов от гостите. Той му вдигна втори жълт картон за нарушение, което беше безспорно, но можеше и да не се санкционира.

Това, което пропусна Костадинов, е да накаже играчи на "Ботев", които оспорваха решението му твърде невъздържано. Особено Антонио Вутов.

Това още повече окрили ЦСКА-София. "Червените" натиснаха. В 74-ата влезлият като смяна Евандро беше изведен отлично отдясно и с точен удар изравни резултата. "Българска армия" стана врящ казан. В 79-ата ЦСКА-София беше близо до пълен обрат, но Кайзер спаси последователни удари на Али Соу и Евандро.

Малко преди края Костадинов сътвори нов гаф - още по-голям. Той даде несъществуваща дузпа за "червените" при симулация на Рафаел Енрике в пеналта. Вутов го блъсна с тяло и този път видя директно червения картон. А от 11-те метра Али Соу вкара за 3:2 в 86-ата мин.

Цесекарите вече се настройваха за продължения. При една от малкото си акции обаче "Ботев" стигна до корнер. Неделев центрира и спряганият за трансфер на "Българска армия" бранител Кристиян Димитров вдигна на крак "жълто-черните" - 3:3 с глава.

Минутата бе 88-а, а до края ЦСКА-София опита ново чудо (имаше нужда от два гола), но този път не съумя.

Страхотна драма, двата тима си вкараха общо 11 попадения в два мача за една седмица, а крайни победители са пловдивчани. В понеделник двата тима ще спорят отново - под тепетата от Първа лига. Дали пък "канарчетата" могат да прекършат окончателно и шампионските амбиции на ЦСКА-София?

"Ботев" заслужено ще спори за трофея, дори и за това, че с 9 души срещу 11 на терена не рухна. ЦСКА-София предвкусваше купата, след като елиминира "Лудогорец", но се очертава отново да изпрати сезон без отличие.