Европейската комисия е получила още миналата седмица писмо от компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) - оператор на газопровода "Северен поток-2" - за прилагането към проекта на нормите на обновената газова директива на ЕС. Това съобщи днес ТАСС, цитирайки пресслужбата на ЕК. Тя е потвърдила, че се подготвя отговор до ръководството на компанията, предаде БТА.

"Можем да потвърдим получаването на това писмо през миналата седмица. Ние го разглеждаме внимателно и ще подготвим съответния отговор", съобщи още пресслужбата.
По-рано в. "Политико" публикува копие на писмото от 12 април на Норд стрийм 2 до Жан-Клод Юнкер, в което компанията е предложила "Северен поток -2" да се изключи от действието на Газовата директива на ЕС.

В противен случай Норд стрийм 2 вижда заплаха за интересите на инвеститорите, които вече са вложили 5,8 милиарда евро в проекта и може да се обърне към съда, за да защити интересите им. Това подчертава в писмото изпълнителният директор на Норд стрийм 2 Матиас Варниг.


В писмото Норд стрийм 2 иска ЕС официално да потвърди, че въз основа на обновената газова директива към "Северен поток-2" ще се прилагат условия, които не са по-неблагоприятни от валидните за други газопроводи, доставящи газ на ЕС, в които инвестициите са били направени много преди приемането на поправките в директивата.
Единствен акционер в Норд стрийм-2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.