"Навесите са единият около 6 кв. м, другият около 50 кв. метра от дърво. Те са 1 метър над допустимото и трябва да бъдат съборени."

Това каза тази сутрин Наталия Стоянова, кмет на столичния район „Слатина”. Пред Нова тв тя коментира случая с терасата на председателя на КПКОНПИ - Пламен Георгиев.

"2012 г. е имало сигнал, но колегите ми не са допускани до сградата, за да направят проверки. Обикновено очакваме съдействие от лицето-нарушител.  Когато човекът не ви отвори, на практика вие нямате много механизми. 

Тогава не сме се обадили на полицията", добави Стоянова.

Тя обаче внимателно отбеляза, че построяването е факт от 2007 г. и тогава жилището не е било на този собственик. И че въпросните навеси, които единствени се явяват незаконен строеж, са дори над "кота било" (най-високата точка на покрива, б.р.). Иначе аркадите отгоре на кооперацията били допустими по закон, просто собственикът - строител решил да им сложи покрив. 

По нейни думи обичайният срок да бъдат премахнати незаконните навеси е между месец и три месеца. Ако това не се случи, общината го прави за сметка на собственика.

Сауна пък на практика не съществува - това е място, което е заградено между аркадите. И затова не представлява незаконен строеж. Сауна - "в този вид, в който сме свикнали да виждаме", няма, обяви кметицата, без да уточни в кой вид е тя.

"При тази проверка не сме изследвали дали това са общи части. Това, което знаем е, че тези аркади и тази тераса фигурират в нотариалния акт на г-н Георгиев. Единственият достъп е през неговия апартамент към терасата", допълни кметът на район "Слатина".