"Ние сме на терен сред хората, навсякъде ни приемат добре. Ние не казваме на хората - учители и директори на училища, че ще имат среща със зам.-министър, а влизат в залата и срещата им е с Цветан Цветанов."

Тази съпоставка в предизборните обиколки на ГЕРБ и БСП (които не би трябвало да са стартирали официално, б.р.) направи зам.-председателката на левицата Деница Златева пред бТВ. Златева не конкретизира за какви срещи на Цветанов става въпрос, но е известно, че зам.-председателят на управляващата партия и шеф на предизборния щаб обикаля страната, като мобилизирани за срещите са учители, директори и други общински служители. БСП пък от февруари не е в парламента и депутатите й използват това време също за обиколки из страната.

Според Златева това, че последните социологически проучвания дават преднина на БСП за евровота (засега в рамките на социологическата грешка, б.р.) било "оценка за последователната позиция на партията по всички корупционни практики, завладели това 10-годишно управление". Това, че от три месеца социалистите не са в Народното събрание, показвало, че решението за напускане било успешно.

Златева не отговори на въпроса дали пък преднината на БСП не се дължи на отлив от ГЕРБ заради "Апартаментгейт". Посочи само:

"Повече от три години говорим, че това е моделът на управление и последните събития го доказват - че корупцията и ГЕРБ вървят ръка за ръка и са се сраснали. Досега когато изнасяхме факти и доказателства, се отнасяха с леко пренебрежение към нас".

"Борим се за поне 7 места в ЕП и като гледам резултатите, имаме реален шанс. Всяко едно място е избираемо, имаме преференции. При нас няма заповед от председателя, че преференциите са забранени", даде заявка Златева.

Тя дефинира, че под "спечелване на изборите" се разбирало:

"Спечелване на тези избори означава: и един глас над ГЕРБ е победа за нас. Оценката е броят получените гласове. Цената на един мандат е 160 000-180 000, зависи от избирателната активност"

"След европейските избори вероятно ще се върнем в парламента. Аз не го заявявам категорично, но сме казали, че до европейските избори няма да бъдем в парламента", каза още заместничката на Корнелия Нинова.

- Ако загубите, кой ще понесе отговорността? - попита водещият.

- Винаги ръководството е носило отговорността. Лидерът на партията е част от ръководството. Но ние тръгваме с нагласата, че ще победим на тези избори - отвърна Златева, без да уточни в какво се състои евентуалната загуба.

На въпрос за проверките срещу водачката на листата на левицата Елена Йончева, като последно нейното име бе замесено и в схема за фиктивни къщи за гости, Златева посочи: "Има някаква страхотна фиксация върху Елена Йончева".

По думите й Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) работи по "сбъркан модел" и не контролира как се отпускат парите от Брюксел.

"ДФЗ да си понесе отговорността. Имаме и действащ земеделски министър (Румен Порожанов, б.р.), който дълго време беше шеф на фонда - да не се измъква по терлици."

Мястото на БСП е в ПЕС, даде заявка още Златева по повод слуховете, че българските социалисти може да напуснат групата на европейските в ЕП. 

"Обвиняват ни, че говорим само за национални, не за европейски политики. Ние сме на място и говорим за проблемите на хората в малките населени места, които те поставят. Понеже се чуха обвинения и че листата ни била антиевропейска, не била експертна, използвам случая - сигурно знаете, че на 9 май в Сибиу предстои важна среща на върха за стратегическата рамка на ЕС. Вие да сте чули каква е националната ни позиция?

Аз вчера след много усилия успях да я открия, заяви зам.-председателката на БСП.

И със съжаление открила, че борбата със социалното неравенство и спазване върховенството на закона не били сред българските приоритети. Управляващите говорили за паричен съюз и дигитализация.

Самата тя разбрала за номинацията на Иво Христов по време на Изпълнителното бюро (което предшества пленума, б.р.). Бившият вече шеф на кабинета на президента Румен Радев изненадващо намери място в листата под номер 4. Той е лична номинация на Нинова.

"Това са разговори, които е водил председателят - на нас ни беше представено на заседанието на бюрото и аз го подкрепих. Вие знаете ли как преди пет години в листата намериха място Достена Лаверн и други, защото и аз не знам... А също бях в ръководството. Имали сме листа, размествана още на ниво Изпълнително бюро", защити тайния избор на Нинова Златева.