Срещата на върха на четири очи между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун приключи, предадоха световните агенции. Тя продължи два часа вместо предвидените предварително 50 минути.

След края й двамата лидери я определиха като ползотворна, конструктивна и обстоятелствена, а после се оттеглиха заедно с представители на двете държави за разговори в по-широк формат.
Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров.

Ким отбеляза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи.

Путин подчерта, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки.

Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, намиращ се на остров Руски в пределите на община Владивосток, уточнява ТАСС.

Преди началото на срещата Путин и Ким си стиснаха ръцете.

"Благодаря, че дойдохте", каза Путин на Ким, цитиран от Франс прес.

Руският президент изрази увереност, че визитата на севернокорейския лидер ще помогне за намиране на решение на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Руският лидер каза още, че страната му приветства усилията за нормализация на отношенията между Северна Корея от една страна и Южна Корея и САЩ от друга страна.

Момент от посрещането на Ким в Русия. Снимка БТА 

Путин добави, че Русия иска да подкрепи положителните тенденции на Корейския полуостров, допълва Франс прес.

Относно връзките между Москва и Пхенян, руският президент каза, че двете страни имат още много за вършене, за да развият икономическите си отношения, допълва агенцията.
След преговорите, в чест на гостуващата севернокорейска делегация бе даден тържествен прием, чието меню включва борш, пелмени, салата от раци, треска в сос, говеждо месо с патладжани, а за десерт - шоколадова торта. Ще бъдат предложени вина руско производство - шардоне и мерло. Домакините са предвидили и постно меню за всички желаещи.

Ким и Путин вдигнаха тостове на приема. Снимка БТА

Като сувенир пък гостите ще получат паметен медал от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата лидери.

Посещението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия и днешните му разговори с руския президент Владимир Путин във Владивосток са централна външнополитическа тема на американския печат. Според "Ню Йорк таймс" след провала на срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой през февруари, Ким се опитва да събира международна подкрепа за своя подход към облекчаването на санкциите и за постепенното си ядрено разоръжаване, на който Белият дом се противопоставя.

Вестникът припомня, че в Ханой Ким отхвърли американския подход - пълен отказ на Пхенян от ядрения му арсенал срещу отмяна на санкциите, т.е. всичко или нищо. Оттогава Пхенян не скрива разочарованието си от Вашингтон, извършва опити с нови оръжия и обвинява двамата най-влиятелни представители на екипа на Тръмп - Джон Болтън и Майк Помпео, че саботират ядрените преговори. Ким каза, че е готов за нова среща с Тръмп, но само ако президентът направи ново предложение, което Северът да може да приеме до края на годината, пише всекидневникът.

По-нататък вестникът отбелязва, че севернокорейският лидер търси контакти с по-приятелски настроени страни като противотежест на САЩ. С първото си посещения в Русия като лидер на своята страна той се опитва да възстанови връзките, датиращи от съветската ера, установени от неговия дядо и от баща му. Подчертава се също, че Китай и Русия са изразили подкрепа за постепенния подход на Ким към ядреното разоръжаване и към облекчаването на санкциите и че това се очаква да бъде потвърдено на днешната среща във Владивосток.

Вестникът отбелязва настойчивите уверения на Москва, че не се опитва да подкопае усилията на Тръмп, и цитира съветника на Кремъл Юрий Ушаков, че среща Путин-Ким има за цел "да затвърди положителните тенденции" от досегашните преговори на Тръмп с Ким. Цитират се и руски експерти, според които Русия има повече свобода да действия в контактите с Пхенян от Китай, който се опитва да не афишира много подкрепата си за Пхенян, за да не навреди на бъдещите се в момента ключови търговски преговори със САЩ. 

"Ню Йорк таймс" цитира и руския експерт по Източна Азия Василий Кашин, според когото руската търговия със Северна Корея е незначителна, но Москва се надява на концесии за разработка на минни находища и за изграждане на транскорейски газопровод, когато и ако международните санкции бъдат отменени. Освен това Вашингтон и Москва имат общ интерес да се избегне разрушителна война на Корейския полуостров. "Северна Корея е неизмеримо по-важна за Китай, отколкото за Русия", отбелязва Кашин.


Вестникът се спира и на американските обвинения срещу Русия, че помага на Северна Корея да заобикаля санкциите, наложени от ООН, чрез тайни прехвърляния на петрол и въглища от кораб на кораб. Пхенян иска тази незаконна практика да продължи, но възможностите на Москва да облекчава трудностите на Северна Корея в резултат на санкциите са ограничени.

Според американския всекидневник, срещайки се с Путин, Ким се опитва да затвърди новия си имидж сред своя народ на глобален играч, въпреки онова, което се случи в Ханой. Срещата му с Путин също така изпраща сигнал на Вашингтон, че Ким разширява терена на дипломатическата си "шахматна игра", след като междуличностната дипломация с Тръмп забуксува. Това кара севернокорейския лидер отново да се обвърже по-тясно с Пекин, с Москва, или и с двете, докато в същото време САЩ се опитват да сплотят около себе си Южна Корея и Япония за общ фронт срещу възхода на Китай срещу една ядрено въоръжена Северна Корея. 

Ако Ким стигне до извода, че двустранната му дипломация с Тръмп води до задънена улица, той може да се възползва от желанието на Путин да увеличи влиянието с в региона. Вестникът отбелязва и изразеното от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков предложение да бъде съживен 6-странният формат на преговорите за ядрения арсенал на Северна Корея, който от едно десетилетие е в летаргия. 

"Всеки опит да бъде реанимиран този формат е лоша новина за Тръмп, който неведнъж го посочи като главен пример за провалите на предишните американски администрации в отношенията със Северна Корея. Той продължава да настоява, че неговата дипломация на междулидерски контакти с Ким има много по-дори шансове да доведе до денуклеаризация на Севера", заключава "Ню Йорк таймс".

Според "Вашингтон пост" днешната първа среща между Владимир Путин и Ким Чен Ун, изглежда, предвещава повече церемониалност, отколкото резултати, но въпреки това е тревожен сигнал към САЩ, че Кремъл може да спечели влияние върху ядрената програма на Северна Корея. За Кремъл, който иска да има роля в тези ядрени преговори с висок залог, внушителната среща на върха във Владивосток ще демонстрира растящото политическо влияние на Русия по света. А за Ким срещата със световен лидер като Путин е възможност да поправи репутацията си след провала на преговорите със САЩ в Ханой.

Вашингтон внимателно ще следи отстрани за евентуални пробиви в икономическите санкции и в другите средства за натиск върху режима на Ким. Обезпокоен от възможно отмятане на Русия по този въпрос, Държавният департамент изпрати своя емисар за контактите със Северна Корея - Стивън Бигън, в Москва, за да търси подкрепа за американското искане за пълна денуклеаризация на Северна Корея, посочва вестникът. Цитират се и все по-настойчиви гласове сред руските депутати за отмяна на санкциите срещу Северна Корея.

Подобно на Пекин, Москва действа предпазливо спрямо Северна Корея, с която споделя обща граница, и не желае смяна на режима там, която може да засили влиянието на САЩ, подчертава "Вашингтон пост". 

"В прегръдката на руската мечка - с какво пристигна у нас другарят Ким", извежда в заглавие руският вестник "Аргументи и факти" по повод срещата във Владивосток между севернокорейския лидер Ким и президента на Русия Владимир Путин.

Изданието посочва, че според предварителната информация двамата лидери обсъждат днес въпроси на денуклеаризацията на Корейския полуостров и двустранните отношения, които според изданието не са в най-доброто си състояние, особено в икономическия им аспект, заради санкциите на ООН срещу Пхенян.

Вестникът цитира мнението на експерт от Института по изучаване на източните страни и култури към Руската академия на науките, според когото визитата на Ким е важна за Москва първо защото Русия не иска да има до границата си постоянен източник на напрежение и второ защото САЩ използват ядрената програма на КНДР, за да разполагат около руската територия своята система за ПРО и да правят мащабни военни маневри. Посещението на високопоставена делегация от Белия дом в Москва миналата седмица вероятно с цел дискусия за ядрения проблем на Корейския полуостров, е поредното потвърждение, че Русия е възприемана като важен фактор в решаването на този проблем, казва експертът. Той припомня, че понастоящем главният партньор на Пхенян е Пекин, но по думите му Ким Чен Ун не желаел да попадне под пълна зависимост от Китай, който опитва да се намесва във вътрешните работи на КНДР.

"Русия няма намерения да се намесва във вътрешнополитическите процеси в страната. Ние само искаме стабилизиране на положението на полуострова", декларира пред "Аргументи и факти" началникът на отдела за Корея и Монголия в института към Руската академия на науките Александър Воронцов. 

"Комерсант" цитира интервю на Путин пред китайския вестник "Жънмин жибао", дадено от него в навечерието на работното му посещение в Китай. В него руският президент заявява, че някои западни държави претендират за "еднолично глобално лидерство", при което "грубо потъпкват нормите и принципите на международното право" и чрез шантаж, санкции и натиск се опитват да натрапят "своите ценности и съмнителни идеали на цели страни и народи". Пред китайския партиен орган Путин подчертава, че Русия не е съгласна с подобен подход от страна на Запада. Вестникът припомня, че след срещата си във Владивосток с Ким Путин ще отлети за Китай за втората среща на върха "Един пояс, един път", пише БТА.