Испания се подготвя за едни от най-оспорваните парламентарни избори от десетилетия насам, като поне пет от партиите имат шанс да участват в състава на следващото правителство, предава Ройтерс. 

След вота в неделя може да бъде образувано първото коалиционно правителство след падането на диктатурата на генерал Франко през 70-те години, както и първата крайнодясна партия да влезе в парламента след 1982 г.

Очаква се да има продължителни обсъждания между партиите за формирането на коалиции, което може да задълбочи политическата несигурност в Европа.

Ето какъв е залогът на изборите в Испания:

Няма да има явен победител

Нито една партия няма да разполага с достатъчно места в парламента, за да може еднолично да сформира правителство. Временни водачи са социалистите, като се очаква партията на доскорошния премиер Педро Санчес да получи 30 процента от вота, според изследване на "Ел Паис".

Това им дава преднина по отношение на съставянето на коалиционно правителство, но за тази цел ще трябва да се договорят с една или повече от по-малките партии, като няма гаранция, че ще постигнат успех.

При провал на преговорите има вероятност да се състави тройна коалиция от десни партии, в която ще влезе крайнодясната "Вокс".

Не се знае кой сценарий ще се реализира, като малки разлики в гласуването може да се окажат решаващи.

Защо изборите са толкова непредсказуеми

Според последните проучва четири на всеки десет испанци все още не са решили за кого да гласуват. На изследователите им е трудно да предвидят как ще се представи "Вокс", макар че всички я включват в новия парламент.

Не се знае и какъв е бил ефектът от публичните дебати между лидерите на партиите в понеделник и вторник, от които "Вокс" бе изключена поради правни съображения. Много политически анализатори твърдят, че най-добре се е представил Пабло Иглесиас - лидерът на лявата партия "Подемос", която губеше подкрепа при последните проучвания.

Тя също е спрягана за потенциален коалиционен партньор на Испанската социалистическа работническа партия на Санчес.

Долната камара на испанския парламент се състои от 350 народни представители, които са разпределени в 52 избирателни района. В по-малките селски административни единици е особено трудно да се предвиди кой кандидат ще победи.

Повечето партии в момента претърпяват вътрешно преустройство, което означава, че може да се наблюдават много промени по отношение на стратегиите им и бъдещите съюзи.

Кой ще бъде министър-председател?

Съгласно най-оптимистичния сценарий за социалистите Санчес ще стане премиер с подкрепата на само една партия - "Подемос".

Но според последните проучвания те ще се нуждаят от подкрепата на още една малка фракция - най-вероятно сепаратистите от Каталуния. Така ще се повтори управляващата коалиция от юни 2018 г. до свикването на предсрочните избори този февруари.

Санчес ще трябва да направи много компромиси, за да осигури одобрението на "Подемос" и каталунците. Той също ще трябва да понесе обвиненията на десните партии в "предателство" за това, че е склонен да преговаря с националистите от Каталуния.

Друга възможна алтернатива е коалицията между десни партии - консервативната "Народна партия", дясноцентристката "Граждани" и "Вокс". Засега изследователите посочват, че те няма да имат парламентарно мнозинство, но прогнозите са в рамките на допустимата грешка.

Мнозинство може да бъде осигурено при коалиция между социалистите и "Граждани". Но лидерът на дясноцентристката партия заяви, че подобна идея не е обсъждана.

Кои са ключовите въпроси за избирателите? 

За първи път след финансовата криза от 2008 г. основната тема по време на кампанията не бе икономиката. Централно място заеха ценностите и идентичността.

Призивите на Каталуния за независимост, които поляризираха цялата държава и региона, отново са на дневен ред - особено след като започна да се води съдебно дело срещу 12 от бившите лидери на сепаратистите.

"Народната партия", "Граждани" и "Вокс" се борят за вота на антисепаратисткия вот.

Партиите също се различават по въпроси, вариращи от политиката за защита на правата на жените, до преместването на останките на бившия диктатор Франциско Франко от мавзолея му.

Защо изборите в Испания са важни за пазарите и ЕС?

През последните три години в Испания бяха сменени множество правителства и така структурните реформи бяха отложени.

Докато социалистите успяха да въведат икономически реформи, включително увеличение на пенсиите и минималните заплати, неуспехът при гласуването на бюджета за 2018 г. означава, че ще бъде много трудно да се намали дефицитът на икономическо производство от 2,48 процента за 2018 г.