Ще има пловдивски финал между "Локомотив" и "Ботев" за Купата на България. Локо очаквано елиминира "Септември", а снощи "Ботев" неочаквано участва в мач, който вече влезе във футболния фолклор - и с хубави неща, и с лоши. С куриозния си развой, с това, че деветима вкараха гол на 11 и с един пародиен рефер.

Страстната седмица предложи и родни футболни страсти - целия спектър.

Нека, обратно на приетото, започнем с положителните новини от вчерашната драма между ЦСКА-София и "Ботев" (Пловдив) - 3:3, и всичко, което произтича от нея.

Нападателният футбол

Ще кажете, че нивото е ниско и че в защита и двата отбора са направили големи грешки. И ще бъдете прави. Но това за нивото си го знаем, то няма да се вдигне просто така - с няколко мача и малко по-удачни трансфери. В най-добрия случай ще минат години.

Положително е, че двата отбора се нападаха до последно, "Ботев" стигна до корнер с двама души по-малко и до изравнителен гол за 3:3. И преди това не се беше окопал в половината си, а имаше много ясна идея как да противодейства на ЦСКА-София. И как да го накаже.

При "червените" има огромна промяна след смяната на Нестор Ел Маестро с Любослав Пенев, но и тя не може да сработи за два-три месеца. Браво и на тях - вярваха си, обърнаха до 3:2 от 0:2.

А фрапантни грешки правят и футболисти, които струват колкото цялото българско първенство - видяхме го за Н-ти път по-късно с дербито "Манчестър Юнайтед" - "Манчестър Сити" (0:2).

Николай Киров и "Ботев" заслужават този финал

Ако си неутрален зрител (пък и да не си), треньорът на "Ботев" не може да не ти стане симпатичен. Този човек никога не коментира съдии - не го направи и снощи, а имаше основание. Никога не се оправдава с контузии, наказания, с БФС, ЕС, НАТО, Тръмп, Путин и т.н., и т.н.

Винаги търси причините за загубите в себе си и отбора. Умерен е и обран. Който е контактувал с него, знае, че това не е поза. Белия, както го наричат, започна преди няколко години от школата на "Ботев" и извървя пътя до това да класира мъжкия отбор за втори път на финал за Купата. Направи и хубави мачове в Европа.

А "Ботев" има много проблеми, няма стадион, играе на базата си на нещо, което е огромен компромис. Не е стадион. Но има право на своите радости.

В тима на "канарчетата" играят предимно българи

В реванша на Армията в титулярния състав започнаха деветима българи. Като смени влязоха още двама, сред които и роденият през 2001 г. бургазлия Кристиан Добрев. Някои от българите в тима са отхвърлени от "Левски" и ЦСКА-София.

При "Локомотив" балансът е по-различен, но и там има повече българи, отколкото в софийските "грандове", да не говорим за "Лудогорец".

Пловдивски финал - защо не?

Пловдив заслужава този финал. Един от най-футболните градове в България (доста обезличен и той по ред причини), но си има доста фенове, които са доста "горещи" - понякога дори прекалено. За традиции няма да говорим тук - те са ясни.

Дали конкретно този финал ще окаже някакво положително влияние в бъдеще? Едва ли. Трябва много повече като усилия от страна на босовете и футболните хора в двата клуба. Но поне ще стане шоу, за което също може да се говори години, ако има по нещичко от съспенса в мачовете на "Локо" с "Етър" (невероятна драма с дузпи на четвъртфинала) и на "Ботев" с ЦСКА-София.

Собственикът на "черно-белите" Христо Крушарски направи доста странни неща в клуба. Но поне една глупост си спести - да махне бързо босненския треньор Бруно Акрапович. Той е начело на отбора от 2017 г., което за нашите условия е направо завидно дълъг престой. С оскъдния материал, с който разполага, наставникът може да вдигне купата идния месец.

Лошата новина - съдийството

"Съдията Петър Костадинов плаче в съблекалнята. Момчетата от ЦСКА-София се подиграха с труда му."

Това е един от лафовете, заляли социалните мрежи след реванша. Но ако оставим настрана шегите, съдийството на Костадинов е поредно дъно на български рефер. Тази пролет - чет нямат. Притеснителното е, че арбитърът беше на метри от ситуацията, за която отсъди дузпа за "червените" и въпреки това я отсъди. 

Той си знае дали допусна грешката неволно или волно, след като по-рано вдигна много пресилено втори жълт картон на играч на "Ботев". Той си знае дали се е повлиял от непрестанните квалификации и пиперливи реплики на Любослав Пенев по адрес на колегите му. Ако е така - значи не е за тази работа.

Не, че Пенев нямаше право в някои случаи. Отборът му също беше ощетяван, добре знаем в мачовете на кой отбор съдиите винаги бъркат в обратната посока - "Лудогорец". Снощи обаче мъжеството на Любо му стигна само дотам да честити успеха на съперника и да отличи играта му. Не и да признае, че този път получи не една, а две съдийски вересии. Не за друго - любима тема му е.

Да, Любо, иначе няма спор, че такива съдии пречат на развитието на футбола и се превръщат в главни действащи лица.

Но нека завършим с положителното. До средата на месец май Пловдив ще говори за този мач, може да говори и още дълго. Положението, в доста умален мащаб разбира се, е като покрай финала за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс".

Само дано остане в историята с чисто футболни факти, а не с такива, за които не искаш да си спомняш.