Парламентът на Украйна прие днес предизвикал полемика закон, който има за цел да засили употребата на украинския език в медиите и държавната администрация в една страна, където и руският се използва масово, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Върховната Рада одобри текста с 278 гласа "за" при необходими 226.

Използването на руския език в Украйна се превърна в сериозен повод за недоволство през 2014 г., когато проруските сепаратисти поеха контрола върху райони в източната част на страната, отбелязва АП.

Избраният за президент Володимир Зеленски, който говори руски, каза, че подкрепя украинския за официален език. Той обаче призова хората да бъдат насърчавани, а не да бъдат принуждавани да използват украинския.

Досегашният президент Петро Порошенко, който ще остане на поста до края на следващия месец, обаче каза, че ще подпише приетия днес от парламента нормативен акт - последната необходима стъпка за влизането му в сила.

Законът определя украинския като единствен държавен език и посочва лицата, които са задължени да го говорят и да го прилагат при изпълнение на служебните си задължения. Сред тях са ръководителите на държавата, депутатите, съдиите, прокурорите, служителите на Националната банка на Украйна, военнослужещите, учители и лекари в държавни и общински здравни заведения.

Законът не се прилага в частното общуване и в религиозните церемонии.

Всеки гражданин на Украйна е длъжен да говори държавния език. Държавата ще организира курсове по украински за възрастни и ще позволи гражданите свободно да го изучават, ако до момента не са имали тази възможност.

За прилагането на закона ще следят езикови инспектори. Те ще имат право да присъстват на заседания на всички държавни органи, да изискват документи от обществените организации и от политическите партии и да определят размерите на наказанията при нарушение.