Томислав Дончев е вицепремиер във втория и третия кабинет на Бойко Борисов, където отговаря за европейските фондове, икономическата политика и административната реформа. Преди да влезе в политиката е работил като учител, журналист, бил е програмен директор в Институт “Отворено общество". Бивш кмет на Габрово.  

Г-н Дончев, започнаха ли тези близо десет години управление да тежат на ГЕРБ?

То е двояко. От една страна тежат. Има ефекти, свързани с политическа амортизация. Не искам да кажа, че е някакъв драматичен процес, но този ефект го има. От друга страна, ако трябва да бъдем честни, за да се изгради един политик, му трябва по-дълъг срок от време.

Аз гледам по себе си, като се сравнявам с младежките си години на плам и ентусиазъм, когато станах кмет на 34 години. И куп неща съм смятал, че мога да направя ей така. В една нормална ситуация един политик се изгражда за поне десет години. Тогава започва да бъде ефективен.

Но от гледна точка на публично възприятие не е лесно. И тук репертоарът, в който обясняваш какво си свършил, не е достатъчен. Правилният въпрос на хората е: „Защо си още там? Какво искаш да направиш“. Историческите аргументи не винаги са универсални.

Тази имиджова технология – да сменяте лица на ГЕРБ, заемали висши постове, ще задържи ли партията по-дълго в управлението?

Това не е имиджова технология. Не го представяйте като някаква смяна на актьорите в сериал, защото имат друг ангажимент или са омръзнали на зрителите. Някои хора в един момент се оказват непригодни поради лични или професионални качества, или поради създаденото обществено мнение за дадена позиция. И понеже е важно цялото – ценности, цели, а не толкова отделният представител... Колкото подозрително прозвуча това, което казах!...

Затова е нормален процес. В партийния организъм идват едни хора, заминават си други. Трябва да има и двете. И институционална памет, и приемственост и ротация, и освежаване.

Ранена ли е партия ГЕРБ, има ли конфликт Дончев-Цветанов и война на лобита "умни и красиви" срещу "милиционери", по какво се различава партията на Бойко Борисов от движението на Ахмед Доган...

Цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев четете в новия брой на сп. Клуб Z през май.