„Северен поток 2“ няма да получи изключение от „втвърдената“ газова директива на ЕС.

Това стана ясно от отговор на въпрос на Клуб Z от говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

От ЕК потвърдиха, че е получено писмо от компанията оператор „Норд стрийм 2“. То е адресирано до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и отговор ще бъде изпратен в необходимия срок, каза Анка Падурару – говорител по въпросите на Енергийния съюз.

„Ние представихме за допълнения предложението за нова газова директива на Съвета на ЕС и Европарламента, които я приеха. Така че нашата позиция е тази, която е изразена в директивата“, каза Падурару.

Това се случи на 15 април. По този начин ЕС получи разширени възможности за контрол на морските газопроводи от и до трети страни. Сред тях е и „Северен поток 2“.

„Не можете да очаквате промяна в позицията ни, след като законодателството бе одобрено от всички страни членки“, допълни Мина Андреева.

Главното послание на „втвърдената“ директива  според Анка Падурару е, че всеки, желаещ да продава газ на пазара в ЕС, трябва да спазва европейските закони.

Но не е работа на Еврокомисията да коментира какво може или не може да направи Русия на този етап, каза още Падурару. Така тя отговори на въпроса дали е възможно наистина Москва да заведе дело, както се твърди в писмото, цитирано от „Политико“ на 23 април. По-добре е за това да бъде питана руската страна.

В писмото според ТАСС от „Норд стрийм 2“ искат ЕС официално да потвърди, че въз основа на обновената газова директива към тръбопровода ще се прилагат условия, не по-малко благоприятни от валидните за други газопроводи, доставящи газ на ЕС, в които инвестициите са били направени много преди приемането на поправките в директивата.