"Добре дошъл в надпреварата на Заспалия Джо!"

Така президентът на САЩ Доналд Тръмп "приветства" в Туитър обявената днес кандидатура на демократа Джо Байдън за президент на изборите през 2020 г.

 

 

76-годишният Байдън ще се опита за трети път да се пребори за най-високия пост в САЩ. Той беше вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барака Обама.

 

 

"Най-важните ценности на тази нация... мястото ни в света… самата ни демокрация... Всичко, което е направило Америка - Америка, е поставено на карта. Затова днес обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати", каза Байдън във видеозапис, разпространен в социалните мрежи.

Досега той се е канидатирал неуспешно през 1998 г. и през 2008 г. Като начало той ще трябва да се пребори на вътешните избори на Демократическата партия с още 20 претенденти, за да стане евентуално нейният кандидат за изборите.

"Надявам се само да имаш интелигентността - отдавна под съмнение - да се пребориш в успешна първична кампания", написа още на Байдън 72-годишният Тръмп. "Тя ще бъде лоша  - ще се занимаваш с хора, които наистина имат много болни и малоумни идеи. Но ако успееш, ще се видим на стартовата линия!"