Месец преди да встъпи в длъжност новият украински президент Володимир Зеленски, Русия го приветства с нова заплаха - улесни издаването на руски паспорти на населението на източна Украйна, където етническите руснаци са мнозинство.

Замисълът е прозрачен - откъсналият се в сепаратистки бунт през 2014 г. Донбас да се "кримизира". Наличието на мнозинство не само с руска етническа принадлежност, но и с руско гражданство е потенциалин предлог Русия да може пряко да се намеси в териториите, които сега са контролирани не от Киев, а от нейните местни протежета. Тя и досега ги подкрепяше военно и материално, макар да отрича това официално.

Ако Путин реши утре открито да нападне източна Украйна, той може да посочи като оправдание положението на руските граждани там.

Руските паспорти целят още повече да подкопаят суверенитета на Украйна над богатия на въглища Донбас. Тяхната задача е да изтънят и да скъсат връзката на местните хора със страната, в която са се родили. Затова тя и западните й съюзници протестираха остро.

Защо Полша, Румъния и Унгария да могат да издават паспорти на членовете на своята диаспора в чужбина, а Русия да не може? С какво руснаците в Украйна са по-лоши от поляците, румънците и унгарците? - попита Путин в четвъртък.

 
"С какво руснаците са по-лоши от румънците, унгарците и поляците?", пита Владимир Путин.

Проблемът не е в руснаците. Те, разбира се, с нищо не са по-лоши от другите народности. Проблемът е в държавата им. Никоя държава от ЕС нито окупира незаконно чужди територии, нито пък поддържа сепаратистки групировки в съседни страни, ните се меси във вътрешните им работи.

Очевидната непосредствена цел на Кремъл с този ход е да сплаши неопитния в политиката нов президент на Украйна и да демонстрира пред Европа и САЩ, че санкциите им не работят.

Текстът е от блога на автора.