За японските компании е важно да останат във Великобритания, защото за много от тях тя е вратата към Европа.

Това заяви днес премиерът Шиндзо Абе след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел.

Той припомни, че страната му винаги досега е разглеждала Обединеното кралство като част от ЕС и именно затова е направила там толкова много инвестиции.

Това бе първата среща между Брюксел и Токио след влизането в сила на 1 февруари на двустранното споразумение за свободна търговия. То създаде най-голямата в света зона за свободна търговия. Тя покрива близо една трета от световната икономика и население от общо 635 милиона души.

Съгласно споразумението Япония премахва митата за 94 на сто от целия внос от ЕС, включително върху 84 процента от селскостопанските и рибни продукти.

ЕС от своя страна премахва митата за 99% от вноса от Япония и след преходен период ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

„Позицията на Япония е, че Великобритания е член на ЕС. Поради това много японски компании направиха инвестиции там. Това, което трябва да избегнем на всяка цена, е „Брекзит“ без сделка. На японските компании им трябват законова стабилност и яснота. Силно се надяваме да бъде възможно японският бизнес да продължава да развива дейност в Обединеното кралство“, каза Абе.

Той изтъкна, че Великобритания е врата за Япония към Европа. Премиерът споделил това с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, както и с британската премиерка Тереза Мей.

„Всички се надяваме на плавен „Брекзит“, обобщи Шиндзо Абе.

Разпространено бе и съвместна декларация на Абе, Туск и Юнкер. 

В нея освен за икономика, се говори за политика. ЕС и Япония подкрепят независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а също така и дълготрайния мир на корейския полуостров. Едно от главните условия за това е необратимото и удостоверимо демонтиране от страна на Северна Корея на всички ядрени и други оръжия за масово унищожение.

Юнкер и Туск обещаха на Абе подкрепата на ЕС за Токио в спора му с Пхенян за отвличанията. Япония обвинява Северна Корея, че през 70-те и 80-те г. на миналия век е отвлякла 17 японски граждани, за да обучи чрез тях на език и  култура свои агенти. КНДР засега признава само за 13 такива случая. Токио иска от Пхенян специално изявление по въпроса.