Централната избирателна комисия (ЦИК) определи в свое решение в кои 3000 секции в цялата страна ще бъдат поставени машини за гласуване. 

От ЦИК, в лицето на говорителя й Александър Андреев, обещаха да предоставят и методологията, по която е било определено в кои точно секционни избирателни комисии ще има устройства. Това е въпрос, който от опозицията поставяха още при разглеждането на измененията в Изборния кодекс, като изтъкваха, че няма как да има ясни критерии за това. Намекваха и за възможни манипулации.

Секциите за машинно гласуване ще са в тридесет и един района и в населени места с различна численост на избирателите:

- над 100 000 избиратели;

- от 50 000 до 99 999 избиратели;

- от 10 000 до 49 999 избиратели;

- от 5000 до 9999 избиратели;

- от 1000 до 4999 избиратели;

- над 300 до 999 избиратели.

Според разписаните в Изборния кодекс правила, в най-малките секции - тези под 300 избиратели в списъците, машини няма да има. Няма да има също така при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и най-вече - в секциите в чужбина. 

Законодателите решиха, че логистиката по организиране на вота зад граница с машините - като транспортиране, поддръжка, охрана, командироване на технически лица, осигуряване на резервни устройства в случай, че "титулярното" се повреди и пр., ще е много сложна и разписаха и "чужбина" сред изключенията.

Брожения левицата имаше и по отношение на това, че най-малките секции също са изключени от обхвата на машинния вот. С мотива, че именно там се случват най-много манипулации по време на гласуването.

Ето и пълния списък със секциите, които ще бъдат оборудвани с машини: