Вчера вестник "Ведомости", правителствената "Российская газета" и други медии написаха за предложението на Националната месна асоциация, която от 2003 г. обединява най-големите руски производители на месни продукти, да бъде забранен вносът на всякаки млечни и месни продукти от частни лица.

По информация на медиите това предложение вече е получило подкрепата на Министерството на селското стопанство и Росселхознадзор, макар че шефът на асоциацията нарече реакцията им "бездарна, равнодушна и формална".

Както се твърди в предложението, вносът на месо и млечни продукти в куфари и багаж трябва да бъде забранен, за да се предотврати разпространението на свинска чума в Русия, от която от време на време се появяват огнища както в Азия, така и в европейските страни и в самата Русия. Изключение може да бъде направено за детски млека и други детски храни.

Но има искане и да се забрани рекламата на детските млека в Русия, с довода - да не се отказват жените от кърменето.

През август 2014 Русия отговори на санкциите на САЩ и ЕС заради анексията на Крим и войната в Донбас с ембарго на вноса на хранителни продукти. Беше забранен вносът на месни и млечни продукти от държавите, присъединили се към ограничителните мерки срещу Русия, но забраната не засягаше внос от частни лица за лично потребление.

Оттогава в Русия бяха унищожени стотици тонове внесени в Русия сирена, плодове и други продукти, но "санкционките", както ги наричат, все пак се появяваха на пазара благодарение на неизбежната контрабанда и липсата на забрана да се внасят хамон, пармезан и други вкусотии от обикновени хора. В Санкт-Петербург например се появиха дори организирани турове до Финландия за снабдяване с европейски сирена и меса.

Новината за пълната забрана на вноса на чуждестранна месна и млечна продукция, макар и на пръв поглед да изглежда като поредния информационен шум от вида "депутатите предложиха", предизвика бурната реакция на коментатори в социалните мрежи. В подкрепа на инициативата се изказаха отделни представители на някои компании, членове на Националната месна асоциация - например групата от фирми "Черкизово".

В отговор в интернет призоваваха да бъде бойкотирана продукцията на фирми, лобиращи за забраната. Привържениците на разширяването на стоковото ембарго пишат, че за пет години от въвеждането му, в Русия се появи собствено производство на "френски" сирена и "испански" хамон. Но огромното мнозинство  реакции на инициативата са изпълнени с гняв и сарказъм. Почти никой от коментаторите не е готов сериозно да допусне, че целта на въвеждането й е борбата със свинската чума. Ето и някой от реакциите:

 

Алексей Головин:

Защо такива половинчати мерки?! На гражданите трябва да се забрани да плюскат пармезан и хамон и в чужбина. И затова там трябва да се пътува само на групи, съпроводени от компетентни и благонадеждни другари. Хайде, рецептата е отдавна известна...

Ольга Белан:

Първо да се научат да произвеждат хубави сирена и колбаси, а после да забраняват да се внасят тези продукти от чужбина. Сега дори стограмово парченце нормален вкусен пармезан ще ти взимат на границата, а за половин килограм, навярно ще те пъхнат в затвора. Страната ни неотклонно се превръща в концлагер.

Антон Чу:

Ин дойде, Хамон си замина 

Maria Fedotova:

Ой, какъв противоречив ден се случи! Хамонът и пармезанът  значи не бива да се внасят, но не се разстройвайте, почакайте - разговорите с таксофони ще станат безплатни!

Виктор Алексеев:

И дрехите, моля - сто процента са некачествени и не съответстват на санитарните норми! А също и алкохола, електрониката и така нататък - видът на всичко това оскърбява митничарите и събужда у тях ненавист. Пък и заради децата, разбира се - децата могат да се усъмнят във величието на страна, чиито граждани си носят у дома като сувенир сирене...

Александр Кынев:

Вече няколко години заради тези  ******* спрях да ям сирене, ям само когато си го донеса от Европа. Защото нямам никакво желание да купувам това сиреобразно лайно, което се продава в нашите магазини. А за така наречените колбаси и така всичко е ясно.

PS: Последното сирене си купих миналата годин през май в Холандия, откакто свъшие, не съм купувал никакво. Почти година не съм ял и не съм умрял. Нима си мислят, че след такива забрани ще започна да купувам техните гадории?

Max Babay:

Не се опитвайте да прекарате през границата сирене или хамон в стомаха си. Ще ви издаде високомерната усмивка...

Радио Свобода