Прокуратурата преднамерено лъже, ще ги съдя за клевета. Това заяви днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан по повод катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе, съобщи Нова ТВ.

"Единственото нещо, което искам е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността", каза той на пресконференция в Кърджали.

Според него той няма нито едно нарушение на пътя. Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова каза друго преди дни - че от 2013 г. до сега политикът има в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша за превишена скорост. Лидерът на ДОСТ заяви, че ще поиска справка от КАТ, и че вероятно прокуратурата говори за нарушения на други хора, шофирали автомобили на ДПС. 

"До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на автомобила, който удари колата, която управлявах. Но аз знам, че няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете. Затова мълчах", обясни той.

На 14 април колата на Местан, шофирана от него, бе в катастрофа на пътя от Момчилград към ГКПП "Маказа". В другата кола пътували семейство с две деца. При удара колата се преобръща и по-малкото дете загива. Лидерът на ДОСТ бе задържан за 24 ч, от прокуратурата заявиха, че доказателствата дават основание да се приеме, че той е извършил нарушение на пътя и това е довело до смърт по непредпазливост. Книжката му бе отнета, после върната. В крайна сметка самият главен прокурор Сотир Цацаров взе делото на специален надзор, поради юридическата и фактологическата му сложност.

Самият Местан бе с изкълчена китка и с отрицателна алкохолна проба.

"Лъжите обаче набраха такава скорост под специалния надзор на прокуратурата, че не мога да стана съучастник в добре планиран сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило някои политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ", отбеляза той днес.