"Рен" спечели купата на Франция в драматичен финал с "Пари Сен Жермен" на "Стад дьо Франс", стигнал до дузпи. Шампионът поведе с 2:0, допусна обрат - 2:2, последваха продължения, в които Килиан Мбапе получи червен картон, а при 11-метровите удари "Рен" спечели с 6:5.

Това е първата Купа на Франция за "Рен" от 1971 г. насам. Докато ПСЖ печелеше трофея в последните четири сезона. Грандът не беше губил на финал от 2011 г.

А двубоят, на който присъства френският президент Еманюел Макрон, започна чудесно за парижани. Дани Алвеш откри в 13-ата минута, а завърналият се след операция Неймар удвои в 21-ата.

В 40-ата Преснел Кимпембе си вкара автогол и възроди надеждите на "Рен". В 66-ата Сито изравни. В продъженията Килиан Мбапе изживя кошмар. Той първо удари греда, а малко след това нацели коляното Дамиен да Силва и получи заслужен червен картон. Това стана в 118-ата минута.

На 12-ото изпълнение при дузпите Кристофър Нкунку прати топката над вратата, така ПСЖ и феновете му потънаха в тъга, докато другият лагер избухна в радост. Нкунку влезе като смяна малко преди това, а преди сезона беше спряган за преминаване в "Рен".

На път за ложите Неймар се забърка в свада със зрител, който опита да го снима с мобилен телефон. Бразилецът дори посегна да удари запалянкото и това може да му осигури наказание от Френската футболна федерация, дни след като УЕФА го санкционира за три мача в Шампионската лига.

Макрон на "Стад дьо Франс".

Макрон връчи трофея на "Рен" и на неговия собственик Франсоа-Анри Пино - един от най-богатите французи, дарил 100 милиона евро за възстановяването на катедралата Нотр Дам.

Пино с купата на Франция.

"Пари Сен Жермен" изпраща неуспешен сезон, в който спечели само титлата на Франция. Останалите три купи се разминаха с "Парк дьо Пренс" - купите на Лигата и на Франция, както и на Шампионската лига.