Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски отхвърли офертата на Владимир Путин украинците да получават руски паспорти с предимство.

"Руският президент не бива да очаква, че много украинци ще приемат предложението му за руски паспорти", заяви Зеленски.

Наред с това той предложи украинско гражданство на руснаците, предаде Ройтерс, съобщава БТА..

"Разликата е, че ние, украинците, имаме свобода на словото в нашата страна, имаме свободни медии и интернет", написа Зеленски във Фейсбук.

"Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много", добави то

Преди няколко дни Путин обяви, че иска да узнае позицията на Зеленски за конфликта в Източна Украйна. Руският президент бил останал с впечатлението, че Зеленски няма да изпълнява Минските споразумения от 2015 г. въпреки умората на украинците от войната.

Новият държавен глава на Украйна отговори, че е готов да води преговори, но предупреди Русия да не се опитва да говори "на езика на заплахите, на военния и икономическия натиск".

"Това не е най-добрият път към прекратяване на огъня и деблокиране на Минския процес", каза избраният за президент на Украйна. "Ние сме готови да обсъждаме нови условия за съвместно съществуване на Украйна и Русия. С уговорката, че истинска нормализация ще настъпи само след пълното вдигане на окупацията. И от Донбас, и от Крим", добави Зеленски, цитиран от Ройтерс.