Да бъде оспорено решението на Изпълнителната агенция по околна среда ТЕЦ „Бобов дол“ да може да гори отпадъци, призоваха от "Грийнпийс - България". От няколко дни организацията събира и гражданска подкрепа за инициативата си. Утре - 30 април, изтича срокът, в който решението на агенцията може да се обжалва.

"Работата на ТЕЦ „Бобов дол“ съвсем не е безпроблемна. Само за последните две години централата е извършила многократни нарушения на екологичното законодателство. Една част от тях са, че доскоро работеше без разрешително за депото за отпадъци, в края на 2017 г. изхвърли нерегламентирано води от производствената дейност в р. Джерман, а през 2018 г. надхвърли разрешения брой часове за работа без пречиствателни съоръжения.", пишат от организацията.

Оттам припомнят още, че по официални данни, ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци „за експериментални цели“ от ноември 2018 г. с разрешение на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Когато от "Грийнпийс - България" правят опит да научат повече детайли за документа, министерството отказва информация с аргумент за защита на националната сигурност.

"Към момента не е ясно какви отпадъци и в какви количества се изгарят като част от този процес на експериментално горене", твърдят от екоорганизацията.

„Изгарянето на отпадъците е най-лесният начин да се справим с проблема, но в дългосрочен план ще трябва да се справяме с друг проблем - свързан със съхраняването на отпадъка от горенето, опасните вещества от горенето. Те трябва да се съхраняват в специални хранилища“, коментира в понеделник пред БНР Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

По думите й „новото при ТЕЦ „Бобов дол“ е, че им се разрешава в горивото – вместо да горят само въглища, да добавят и други видове горива".

"Когато говорим за отпадъци, те са най-разнообразни и това е едно от нашите притеснения, защото им се позволява да горят пластмаси, опаковки, текстил, отпадъци от шивашката и обувна индустрия. Не сме сигурни как това ще бъде следено и какво точно ще попада в съдържанието на този отпадък и съответно какви ще са последиците“, обясни Антонова.

И добави, че когато се горят такива неща, остава и отпадък, който също е опасен за здравето.