Резултатите от парламентарните избори в Испания могат да бъдат възприети с облекчение от привържениците на по-дълбоката европейска интеграция в навечерието на вота за Европарламента.

Така Ройтерс коментира факта, че крайно дясната партия „Вокс“ не успя да получи ролята на ключов играч в иберийската страна.

Това става на фона на прогнозите, че на изборите за Европарламента след месец успех ще постигнат крайната десница и популистите евроскептици.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес спечели изборите, но без абсолютно мнозинство. Тя почти със сигурност ще направи коалиция с радикалната лява коалиция „Унидас подемос“ („Обединени можем“). И въпреки че пак няма да съберат половината депутати, социалистите могат да не прибегнат до подкрепата на сепаратистите в лицето на Републиканската левица на Каталуня (РЛК) и „Заедно за Каталуня“.

Какво следва

Санчес може да състави правителство само с гласовете на „Унидас подемос“ на втори тур, ако не успее на първия опит. Тогава ще му трябват просто повече на брой гласове „за“, отколкото „против“, а не над половината.

На теория съществува възможност и за коалиция между ИСРП и либералите от „Сиудаданос“ („Граждани“). Още повече че двете партии, взети заедно, ще имат абсолютно мнозинство. Но много малко хора залагат на този вариант, пише в. „Ел Мундо“. Санчес и лидерът на „Сиудаданос“ Албер Ривера имат коренно противоположни възгледи по въпроса за сепаратизма в Каталуня. Докато Санчес е готов на отстъпки и повече автономия за най-богатата испанска област, Ривера (който е каталунец) е категорично против. Пък и най-твърдолинейните социалисти вчера заявиха, че не може да става и дума за съюз със „Сиудаданос“.

Педро Санчес би могъл да потърси и подкрепата на Баската националистическа партия (БНП), която не е сепаратистка, и други по-малки формации.

„Педро Санчес е в силна позиция“, коментира пред Ройтерс политологът Пабло Симон от мадридския университет „Карлос III”.

Той допълни, че споразумение за бъдещ кабинет няма да бъде постигнато преди европейските избори, които ще се състоят от 23 до 26 май.

Кой ще води опозицията

Управлявалата до вчера консервативна Народна партия (НП) вкара над два пъти по-малко депутати в парламента. Това е най-слабото й постижение в историята. Което не попречи на лидера й Пабло Касадо да заяви, че той „ще води опозицията отговорно“ и че „ще бъдат подобрени нещата,които тя не е направила добре“.

Претенции да води опозицията обаче изрази и Албер Ривера. Още преди изказването на Касадо лидерът на „Сиудаданос“ заяви, че неговата партия ще бъде основната опозиция срещу социалистите.

НП и „Сиудаданос“ се бяха договорили преди изборите за коалиция в парламента. С тях бе и „Вокс“. Но дори взети заедно, депутатите от трите партии не събират абсолютно мнозинство.

Социалистите си върнаха Сената след 26 г.

И все пак социалистите имат абсолютно мнозинство – в Сената. Те си върнаха контрола върху горната камара на парламента след 26 години. Така Педро Санчес постигна това, което не успя и предишният премер социалист Хосе Луис Сапатеро, спечелил изборите през 2004 и 2008 г.

ИСРП ще има 139 депутати в 266-членния Сенат. Така тя постига най-добрите резултати след управлението на премиера (1982-1996) Фелипе Гонсалес - бащата на "голямата промяна" в Испания и човека, вкарал страната в ЕС.

Брюксел: 90% избраха проевропейски партии

„Както разбирам от изборите, огромно мнозинство от испанския народ избра проевропейските партии. Питате какво имам предвид под „огромно мнозинство“? 90 процента.“

Така говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас отговори на ъпроса какво смята за пробива на крайно дясната формация „Вокс“ в парламента в Мадрид.

Председателят на ЕК Юнкер е поздравил Педро Санчес за победата. В Брюксел вярват, че в съответствие с испанските конституционни процедури Педро Санчес ще може да формира стабилно проевропейско правителство. И Това ще поволи на Испания да играе важна роля в ЕС, каквато винаги е имала.

Станишев: Цяла Европа има нужда от това

„Докато консерваторите в Испания  тичаха подир крайната десница, за да се опитат да задържат властта, ИСРП наблегна на социалистическата и социалдемократическата политика и избирателите я подкрепиха“, коментира Сергей Станишев – председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„От това ма нужда цяла Европа и което Франс Тимерманс ще постигне като председател на Еврокомисията“, допълва той.

Според него резултатите в Испания показват, че „прогресивните партии са единствената алтернатива на твърнолинейните антиимигрантски и отричащи климатичните промени популистки и националистически партии". А консерваторите нямат нищо положително, което да предложат.