Върджил ван Дайк от "Ливърпул" очаквано спечели наградата за играч №1 на отиващия си сезон във Висшата лига на Англия в класацията на Асоциацията на професионалните футболисти.

Това е анкетата, в която гласуват самите състезатели. 27-годишният холандец изпревари звездите на "Манчестър Сити" Рахим Стърлинг, Бернардо Силва и Серхио Агуеро, своя съотборник Садио Мане, както и Еден Азар от "Челси".

Той наследи с отличието друг ас на "Ливърпул" - Мохамед Салах, спечелил вота за сезон 2017-2018. Наградите бяха раздадени на церемония в Лондон.

Върджил ван Дайк бе привлечен от "червените" за рекордните за защитник 75 милиона паунда през зимата на 2018 г. Той има основна заслуга отборът да реши проблемте си в отбрана и този сезон да е в битките за титлите на Англия и Европа.

"Тази награда е много специална, защото в нея гласуват футболисти - твоите съотборници и онези, срещу които се изправяш всяка седмица, заяви холандският национал. - Поради тази причина съм много горд и щастлив, че я получавам."

Той е първият защитник с отличието от 2005 г., когато №1 в гласуването стана Джон Тери от "Челси".

Рахим Стърлинг бе избран за №1 сред младите футболисти. И в тази категория има предаване на щафетата в един тим - преди 12 месеца първи бе Лерой Сане.

Върджил ван Дайк взе още две награди - на Би Би Си, на читателите на сайта на британската обществена медия и на футболните анализатори, след които са все бивши звезди.

Идеалният отбор на сезона бе обявен през миналата седмица. В него има шестима играчи на "Манчестър Сити", четирима от "Ливърпул" и един от "Манчестър Юнайтед" - Пол Погба.