Учени от университета на Аделаида и Южноавстралийския институт за здравеопазване и медицински изследвания установиха, че приемът на храна в ограничен период от време през деня намалява риска от диабет тип 2, съобщи сайтът MedicalXpress ,цитиран от БТА. 
Изследването обхванало 15 души, които можели да консумират обичайната за тях храна от 8 ч. сутринта до 17 ч. следобед или от 12 ч. на обяд до 21 ч. вечерта. Концентрацията на глюкоза в кръвта им била изследвана ежедневно. Оказало се, че 9-часовият "прозорец" за прием на храна подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар. 
Учените смятат, че този ефект е получен посредством намаляване на телесното тегло. 
По думите на специалистите, резултатите показват, че за да намалим риска от диабет, не е нужно да се отказваме от любимите си хранителни продукти. Ограниченото време за прием на храна подобрява контрола на кръвната захар, независимо дали по-рано или по-късно през деня сме преустановили храненето.
Учените все пак отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят ефикасността на метода.
Резултатите от изследването са публикувани в Obesity.