Норвежки рибати откриха белуга на северното си крайбрежие преди седмица, съобщи Gizmodo. Забележителни при морския бозайник са били ремъците, с които е било опасано тялото му, както и неговото удобство и дружелюбност към хората.

Учени от норвежкия Институт за морски изследвания предполагат, че става дума за операция на руските военни.

Те са проследили белугата близо до града Ингой и са се опитали да премахнат ремъците, които са били доста затегнати. На тях видяли надпис "екипировка от Санкт Петербург".

"Свързах се с някои руски изследователи и те твърдят, че това не е тяхна работа. Според тях най-вероятно става дума за операция на руската флота в Мурманск", обяснява Аудур Рикардсен, професор в Норвежкия арктически университет.

Ремъците са имали и закрепващ елемент, подходящ за екшън камера като GoPro, които често се закачат н големи животни. Такава обаче не е открита.

И американските, и руските военни многократно са се опитвали да ползват животни по различни начини - и то не само по време на Студената война. През 2017 г. руското министерство на отбраната сподели, че обучава делфини, тюлени и други китоподобни за военни цели. Морските животни се ползват за пренасяне на екипировка, разузнаване, и дори пазене на военни бази. В САЩ пък помагат за обезвреждането на морски мини. 

За момента никой не е съумял да обучи китове, едни от най-интелигентните животни на планетата, да убиват хора по заповед.