Трима политици -  ВИП свидетели са призовани за днешното поредно заседание по делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. В СГС трябва да се явят вицепремиерът Томислав Дончев - в качеството му и на отговорник за еврофондовете, бившият регионален, но и министър на европредседателството Лиляна Павлова и зам.председателката на БСП, но и бивш служебен вицепремиер по европредседателството Деница Златева.

От 2017 г. прокуратурата опитва да обвини бившия директор на НДК Боршош и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев за неправомерно разходвани средства за ремонт на Двореца преди европредседателството. Освен това - за харчове за пиари и адвокатски услуги, за ползване на джип Лексус и др.

Боршош е обвинен за нецелесъобразно разходване на над 3 млн.лв. от бюджета на НДК и умишлена безстопанственост и сключване на 15 неизгодни сделки. Кръстев е обвинен за заплашване на служителка.

През юни, 2018 г. съдът вече веднъж върна делото с познатите мотиви - прокуратурата е внесла такъв обвинителен акт, че подсъдимите дори не може да разберат в какво ги обвиняват, за да организират адекватно защитата си. 

През ноември м.г. процесът все пак мъчително тръгна, като към него по-късно бяха присъединени граждански искове от НАП за 3,4 млн. лв. и 503 000 лв. от НДК.

Адвокат Даниела Доковска все още твърди, че подзащитният й Боршош не разбира смисъла на най-тежкото обвинение - по чл. 203 от НК - длъжностно присвояване в особено големи размери, което е особено тежък случай. То се гради на изплатен аванс за работата по ремонта на "Галчев груп". Прокуратурата претендира "длъжностно призсвояване", затова че Боршош е дал част от парите преди да настъпи основанието за плащане - приемателният протокол на края на ремонта. А пък защитата твърди, че то това е смисълът на думата "аванс" и всяко човешко същество го знае.

Тримата министри са редовно призовани за днешното заседание, което е от 10 ч. Предстои да видим...