Шампионската лига е на последната си права - тази вечер от 22 часа е първият полуфинал между "Тотнъм" и "Аякс". Това е битката на аутсайдерите - и двата тима са големи, особено холандският, но едва ли някой е очаквал, че ще стигнат толкова далеч в турнира.

В предишната фаза те елиминираха два от големите фаворити - съответно "Манчестър Сити" и "Ювентус", а преди това други носители на отличието - "Борусия" (Дортмунд) и "Реал" (Мадрид). "Шпорите" минаха и през тежка група, в която бяха "Реал" и "Интер" (Милано).

Много се коментира тези дни, че "Тотнъм" разчита на четирима футболисти, започнали в прочутата академия на "Аякс" - защитниците Ян Вертонген, Тоби Алдервайрелд, Давинсон Санчес и халфът Кристиан Ериксен.

От тях под въпрос заради контузия е Вертонген, а треньорът Маурисио Почетино не може да разчита на тарана си Хари Кейн. Голмайсторът е аут до края на сезона, но може да се появи на финала на 1 юни в Мадрид. Стига "Тотнъм" да е там. Извън сметките са още Ерик Ламела и Хари Уинкс. Голям удар за Почетино е липсата на наказания кореец Сон.

"Аякс" няма такива кадрови проблеми. В състава се завръща Николас Таляфико, който изтърпя наказание от един двубой. На Острова се завръщат футболисти като Душан Тадич и Дейли Блинд, които преди началото на сезона "Аякс" привлече от "Саутхемптън" и "Манчестър Юнайтед". Тогава се говореше, че те са се провалили във Висшата лига.

Сблъсъкът "Барселона" - "Ливърпул" е в сряда.