Докато „Игра на тронове отива към края си, вниманието на феновете естествено се връща към книжната сага, с която започна всичко – „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин. Наред е шестият пореден роман от поредицата – „Ветровете на зимата“, съобщава сайтът с новини за книгите и за сериала по тях Winteriscoming.nеt.

При гостуването си в шоуто „StarTalk“ на Нийл Деграс Тайсън Мартин поговорил малко и за романи. В един момент темата се насочила към усета за реализъм в книгите на Мартин и били обменени следните реплики:

Мартин: – Опитвам се да бъда много точен, например с конете. Много от писателите на фентъзи грешат постоянно с конете. Превръщат ги в неуморими животни, които могат да отидат навсякъде и да галопират седем дни без прекъсване.

Тайсън: – Не слагаш криле на конските гърбове, като на пегаси.

Мартин: – Имам интересни истории с еднорози, които се появяват в новите книги. (усмихва се) Издадох се!“

Преди всичко, да не би Мартин да се е вдъхновил от Сенкогрив (конят на магьосника Гандалф във „Властелинът на пръстените“ на Толкин)? И второ, във „Ветровете на зимата“ има еднорози?

В „Песен за лед и огън“ (по-конкретно в „Пир за врани“ и „Танц с дракони“) се споменава, че еднорози се срещат на Скагос, голям остров край североизточния бряг на континента:

„Островът се издигаше при устието на Залива на тюлените, огромен и стръмен, сурова враждебна земя, населена с диваци. Живееха в пещери и в мрачни планински твърдини, чел беше за тях Сам, а в битки яздеха грамадни рунтави еднорози. (…) Според някои песни скагите бяха човекоядци: воините им уж изяждали сърцата и черните дробове на мъжете, които убивали”.

На скакошите им се носи славата, че са толкова жестоки, че дори Старките избягват да си имат работа с тях. Веднъж Джон зърва в съня си вълчището на Рикон, което яде еднорог. В друг момент дивак, преминаващ през Вала, се „отплаща“ на Джон с череп и рог на еднорог.

В книгите дивачката Оша отвежда Рикон Старк на Скагос, след като Теон Грейжой опожарява Зимен Хребет. Лорд Мандърли изпраща Давос да го върне. Ако видим еднорози, то вероятно ще бъде в тази сюжетна линия.

В крайна сметка можем да добавим и това към списъка с причините, заради които очакваме с вълнение да прочетем „Ветровете на зимата“. Сега всичко, от което се нуждаем, е Мартин да я предаде в издателството.

Площад Славейков