Франс Тимерманс е победителят от снощния дебат, в който участва заедно с още четирима кандидати за бъдещ председател на Еврокомисията.

Така смятат 42 на сто от респондентите. Тимерманс, който е кандидатът на европейските социалисти, спечели на „свой“ терен. Дебатът се състоя в холандския град Маастрихт.

Второ място също е за холандец. Това е Бас Ейкхаут от „Зелените“ с 35%. Следват белгиецът Ги Верхофад от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) с 11%, Чехът Ян Захрадил от Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) с 6% и словенката Виолета Томич от Партията на европейската левица (ПЕЛ) с 5%.

Германецът Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП), която според проучванията ще спечели евровота, не участва в дебата. Той предпочете да празнува в родината си 80-ия рожден ден на своя покровител Тео Вайгел – бивш председател на баварския Християнсоциален съюз (ХСС).

Главният сблъсък в дебата бе между Франс Тимерманс и Ги Верхофстад. Но въпреки че се опитваха да демонстрират различия, те показаха единодушие по много точки, отбелязва „Политико“ - изданието, което бе сред организаторите на проявата. А „зеленият“ Бас Ейкхаут успешно се включваше между „престрелките“ и така натрупа точки пред аудиторията, състояща се предимно от студенти. Дебатът се водеше в Маастрихтския университет.

Тимерманс не пропусна възможност да защити ЕС и успя да отблъсне дори най-провокативните въпроси.

За идиотизма на Тръмп

Той бе попитан как Съюзът може да оглави борбата с климатичните промени при положение, че там живеят едва 7 на сто от световното население.

„Защото останалият свят иска да бъде на европейския пазар“, отговори първият зам.-председател на Еврокомисията.

„Виждали сме го и преди. Когато създаваме по-високи екологични стандарти, по-високи социални стандарти, част от бизнеса казва: „Не го правете, ще изгубим конкурентоспособността си.“ Вярно е обратното. По-високите стандарти означават по-добра конкуренция, означават, че останалият свят иска да се подчинява на нашите стандарти“, допълни холандецът.

След което не пропусна случай да „стреля“ по американския президент Доналд Тръмп. Това стана при отговора на въпроса за разработването на европейската стратегия по отношение на пластмасовите изделия:

„Ще намалим със 70 на сто пластмасата за еднократна употреба в океаните. Това започва в Европа, но ще има голям ефект и върху останалия свят, ако го поведем ние. А ако не го поведем, никой няма да го направи, защото има един човек във Вашингтон, който иска да разбие всичко това. Само обединена Европа може да спре Тръмп и идиотизма му по отношение на климатичните промени и околната среда.“

Нападките бяха посрещнати с бурни овации от присъстващите.

„Гласувайте в зелено!“, призова внезапно Тимерманс.

Публиката не повярва на ушите си и реши, че холандецът е сменил партийната си принадлежност. Но последва незабавно разяснение от страна на холандския социалист:

„Зеленото не е собственост само на Зелената партия. Не сме на състезание. Това не е конкурс за красота. Става дума за вашето бъдеще.“

Тимерманс намери положителен момент и в неприязънта на полските управници към него. Причина за това е фактът, че той критикува Варшава за неспазване на върховенството на закона.

„След цялата омраза, която получих от полското правителство през последните три години, подкрепата за ЕС в Полша днес е по-висока, отколкото преди три години“, изтъкна той.

Съвсем естествено бе коментирана и победата на социалистите на предсрочните парламентарни избор в Испания, считани за тест преди евровота. Според Тимерманс членките на ЕНП като испанската Народна партия плащат политическа цена заради съюзяването си с крайната десница.

Либералите правят група с Макрон

Ги Верхофстад опита да се дистанцира от кандидата на социалистите. Той призова за нова проевропейска центристка сила, която да е „малко встрани“ от двете основни формации в Европарламента – ЕНП и ПЕС.

Бившият белгийски премиер каза на глас това, което отдавна бе очаквано – че либералите ще направят нова група в Европарламента с партията „Републиката в движение!“ на френския президент Еманюел Макрон.

Бившият премиер на Белгия не пропусна да нападне двупартийния модел в Европа. И обвини социалистите, че са част от статуквото на континента.

"Зелен" отпор срещу враговете

Бас Ейкхаут изригна срещу призива на Тимерманс да се гласува в зелено. И не позволи нито на него, нито на Верхофстад да споделят възгледите на „Зелените“ за околната среда и климатичните промени. Според Ейкхаут на главните партии не трябва да бъде позволено да подкрепят световния бизнес в настоящия му вид, защото светът е пред екологично бедствие.

Той натрупа най-много точки от идеята си за превръщане на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) в център на всички политики на ЕС. Целите всъщност са очертани и изработени от ООН, но Европейският съюз също участва в реализирането им.

Кандидатка от периферията, а също така и жена

Виолета Томич предварително се обяви за „кандидатка от периферията, също така и жена“. 

Тя настоя ЕС да въведе много стриктни правила за вноса, за да може да контролира ефектите върху околната среда. Словенската кандидатка поиска също постоянно да се проверява дали е използван детски труд и дали се спазват условията за безопасен труд.