По Великден "Левски" отпрати треньора си Георги Дерменджиев. Изненадани едва ли има. Може би само за времето, в което бе взето това решение - пет кръга преди края сезона. Ясно беше, че бившият наставник на "Лудогорец" няма да е на "Герена" през лятото, независимо от обещанията в обратното.

"Сините" има за какво да се борят - те все още са с реален шанс за второто място, което директно ще ги прати в Лига Европа. Ако останат трети ги чака бараж за попадане в квалификациите на турнира.

"Левски" и друг път е сменявал треньори безразборно. Това си е черта на българския футбол - отнася се и за "червения" лагер, а откакто го има на картата и за "Лудогорец". Нищо ново не се случва.

Там е работата. Новото ръководство, което направи 100 дни, дойде с гръмки лозунги за стабилизиране, за развитие, въобще за нов стил на работа, невиждан досега в България. 100 дни са малко във футбола, но началото на ерата "Васил Божков и "Нове холдинг" на "Герена" не говори за запяване на нова песен, а просто за кавър на старата.

Еуфорията от сладките приказки и модерната концепция отстъпва на въпроси - някои нови, но и някои стари, които почнахме да задаваме още от първите дни през зимата.

Ето един нов: толкова ли е належащо Георги Дерменджиев да бъде сменен сега, защо не беше оставен поне да довърши работата си в оставащите 5 или 6 мача? Един двубой ли само - този срещу "Берое", накара босовете да уволнят специалиста? Поне това заяви изпълнителният директор Павел Колев пред журналисти вчера.

Той определи избора на Дерменджиев като грешка.

А ето какво говореше Колев в медийните си изяви доскоро.

29 март, пресконференция на ст. "Георги Аспарухов", на която присъства и Дерменджиев:

Левски си има треньор и неговата смяна не е обсъждана. Работата ни с Георги Дерменджиев е дългосрочна, както и стратегията ниТова, което беше тиражирано в медиите, не беше професионално и етично. Сигурен съм, че не им е било леко и на хората от националния отбор. Работил съм там и то с Петър Хубчев. В нито един момент не сме водили преговори с друг треньор."

17 април - датата на излъчено пространно интервю по "Диема Спорт":

„Никаква промяна няма в това отношение. Георги Дерменджиев е треньор на "Левски". Работи всеотдайно. От сутрин до вечер е на стадиона. Правим планове за следващия сезон. Когато говорихме за селекцията, Дерменджиев и Богдан Патрашку бяха два часа заедно и коментираха конкретни имена.

Цари спокойствие. Надявам се "Левски" да изглежда по-добре през следващия сезон. Не само на база опита на Дерменджиев, а и на база на това, че всички трябва да го улесним да привлечем желаните имена и малко да променим начина, по който се е работило около първия отбор и да улесним превръщането на "Левски" в това, което бе преди 15 годни. Хегемон не само на българския футбол, но и на европейската сцена...

Що се касае до слуховете за Петър Хубчев, мисля, че тази тема отшумя отдавна, ние разследване не сме правили. Имам информация какво е станало, бил съм в медиите дълги години и продължавам да твърдя, че тази информация целенасочено бе пусната в деня на мача на националите в Косово и някой ден ще стане вероятно ясно и защо. Засега няма обяснение.

Освен че някой искаше да дестабилизира селекционера на националния тим и някой много се страхува да не би случайно нещата в "Левски" да се подредят и да вземат да се получат. Кой точно се страхува? Вероятно не са малко хора. Мисля, че вашите зрители ще се сетят и сами, няма нужда да назовавам конкретни опоненти на "Левски“."

Това са само две от изявленията на Колев по темата "Дерменджиев - Хубчев" от над десет. И да, ако "Левски" скоро назначи Петър Хубчев "вероятно" всичко ще се изясни. Или пък е случайност, че той напуска БФС в края на април, а през май се връща в синьо?

Един въпрос към ръководството на "Левски": разговарял ли е националният селекционер с хора от управата на "Герена" от февруари насам - веднъж или повече пъти и не само по телефон?

Въпросите са много повече и извън конкретната треньорска смяна. Доколко Павел Колев има реална изпълнителна власт? Не го ли жертват "сините" босове да се обяснява пред медиите, а в същото време те вземат чисто футболните решения? Каква е гаранцията, че наесен Хубчев, Димитър Димитров-Херо или който там стане постоянен наставник няма да бъде освободен при някоя поредна загуба? Това ли е планът за "дългосрочна стратегия и приоритети"?

Постоянно се спекулира, че "Левски" е "трудно място" за работа, че привържениците са нетърпеливи... Клише до клишето. Като съобщението за раздялата с Дерменджиев, в което "Левски" му пожелава "бъдещи професионални успехи".

Но не се забеляза някаква истерия сред "сините" фенове дори след загубата и бледото представяне срещу "Берое".

По всичко личи, че нетърпението е овлядяло преди всичко тези, които управляват и поръчват музиката. В такъв случай си струва да зададем най-важният въпрос (по-точно - да го повторим): ще имат ли самите собственици търпението да следват безспорно хубавата концепция, която вече начертаха и представиха? За ред във финансите, за прозрачност, за дългосрочност, за развитие на школата и базата, за работа с привържениците?

Отговорите ще дойдат скоро. Някои вече подраниха.