Сърбия и Косово са постигнали съгласие да възобновят разговори, съобщи германското правителство след срещата за Западните Балкани в Берлин.

Тя бе организирана от канцлерката Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. На срещата присъстваха лидери от Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора и Словения.

И двете страни са обещали да имат "конструктивна" роля в разговори, които ще води еврокомисарката по въшна политика Федерика Могерини. 

Населяваната предимно с албанци Косово обяви независимостта си през 2008 г. и бе призната от САЩ и от повечето държави членки на ЕС. Сърбия и Русия обаче не го направиха и сега територията на новата държава е пазена от 4000 войници на НАТО. Сърбия и Косово трябва да възстановят връзките си, ако желаят да се придвижат към членство в ЕС.

Наскоро, в отговор на желанието на Белград да попречи на членството на Косово в международни организации Прищина наложи 100 процента мита на вносните стоките от Сърбия. Това може да лиши Белград от 600 000 милиона евро всяка година - 0,4 процента от Брутния вътрешен продукт. Започнаха преговори за премахване на митата, но те бяха прекратени, след като от сръбска страна започна да се говори за корекция на границите.