Строителната компания "Артекс" е обжалвала пред съда решението да бъде спрян строежът на техния проект за небостъргач - "Златен век". 

Това става ясно от съобщение на Дирекцията за национален строителен контрол, издала решението за спиране на строежа. Казусът със "Златен век" бе събуден след "Апартаментгейт", който предизвика съмнения в облагодетелстване на компанията от страна на управляващите. И противно на решенията си преди, този път държавните институции прецениха, че строежът на проекта в столичния кв. "Лозенец" не може да продължи.

Причината - разрешителното за строеж е изтекло през ноември 2018 г., нямало е искане за презаверка. От "Артекс" обаче твърдят, че разрешителното им е валидно до 2020 г.

Първоначално ДНСК твърдеше, че няма пречки за продължаване на строежа. Същото мнение изказа и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. След "Апартаментгейт" обаче се намеси премиерът Борисов, и ДНСК бързо откри нередности, а зам.-министърът не коментира повече темата.

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок, т.е. до 2017 г. той е трябвало да бъде завършен. Компанията си осигурява удължаване на срока, на базата на това, че в промените в Закона за устройство на територията "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."