Цените на новите градски мебели, предвидени при големите ремонти в София, са далеч над пазарните. А пък какво и от къде да се купува е предрешено още на ниво проект, пише в. "Сега"

Изданието обяснява, че в момента с европейски средства се работи по две зони на центъра. "Джи Пи Груп" обновява части от "Цар Шишман", 6-ти септември", "Солунска" и "Граф Игнатиев", а "ПТС Груп" - пл. "Александър Невски", пл. "Народно събрание", градинките при Ректората на СУ, "Св. София" и "Кристал". Проектите са съответно за 20,1 млн. лв. и 17,8 млн. лв. без ДДС.

Общината е скрила цените на артикулите в района, обновяван от "Джи Пи Груп", твърдят от вестника.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова обаче отрече те да са скрити - напротив, сама направила бърза проверка на сайта на Столична община и намерила информация и за изпълнителите на двете зони.

Информацията за работата на "ПСТ Груп" обаче е достъпна публично. Двете фирми са работили с един и същи мострен каталог и с припокриващи се доставчици на продуктите.

След като "акуловите перки" бяха заменени с блокчета, са поръчани такива от гранит с размери 40х40х40 см, всяко от които в района на "ПТС Груп" е 323 лв. без ДДС за един, а са поръчани 151 на обща стойност близо 50 хил. лв. За "Джи Пи Груп" се знае, че са предвидени още 542 блокчета със същия размер.

Най-скандални обаче са цените на рядко луксозни пейки в района на "ПТС Груп". Според "Сега" става дума за 11 пейки от монолитен камък, всяка от които струва 10 218 лв., или общо 112 404 лв. без ДДС. Пейките все още не са поставени.

Това е фалшива новина, заяви Фандъкова.

"Офертата на „Джи Пи Груп“, която видях, я цитирам: „Доставка и монтаж на пейки класически дизайн от 1 291 лв“. Цената не е 10 хил. лева. Цената на кашпи, като тези на площад „Гарибалди“, е 8 922 лв., посочва кметицата. - Дали са много или са малко не мога да коментирам в момента.“

Фандъкова обаче говори за пейки от "Джи Пи Груп", докато от вестник "Сега" описват такива от "ПТС Груп".

Друг скъп артикул са знаци за паркиране за инвалиди от ламарина, всеки от които ще се монтира върху гранитен блок, и само ламарината е 464 лв. без ДДС. 

В материала се твърди, че кои продукти ще бъдат избрани, е било определено още на ниво проект - но не се посочват детайли как е станало това.

От вестника са направили сравнение на цените и с каталозите на фирмите за същите продукти на частно, както и с подобни продукти на други фирми - и независимо дали става дума за обикновени или луксозни пейки, цените са по-ниски. Това обаче е некоректно, отбелязват от Столична община, тъй като в цените на "ПТС Груп" влизат продуктът, доставката и монтажът му.

"Трябва да имаме данните и фактите и тогава да сравняваме. Ще си поискам моя проверка, защото това, което видях силно ме обезпокои“, призна все пак Фандъкова