"Аякс" спечели четвърто поредно гостуване в Шампионската лига - 1:0 в първия полуфинал срещу "Тотнъм", игран на новия стадион на "шпорите" в Северен Лондон.

Дони ван де Беек реализира в 15-ата минута. Холандският тим имаше предимство през първото полувреме - особено в началните 30 минути, а след това успя да "приспи" мача. През второто полувреме Давид Нерес удари греда.

"Тотнъм" излезе без неколцина контузени футболисти (и без наказания Сон), което даде отражение. В 31-ата минута остана и без централния си защитник Ян Вертонген, който пострада тежко при въздушен сблъсък пред вратата на гостите (на снимката).

Реваншът е идната сряда на стадион "Йохан Кройф арена". Откриващата битка от другия полуфинал между "Барселона" и "Ливърпул" е утре на "Камп Ноу".

"Аякс" започна с повече свежест и самочувствие и бързо се почувства като у дома си на стадион "Тотнъм хотспър". При попадението на Ван де Беек имаше разглеждане на ВАР за засада, но такава нямаше - не и на голмайстора.

В 24-ата отново той пробва Юго Лорис. Последва дълго прекъсване заради положението с Вертонген, при което той се сблъска с вратаря на "Аякс" Андре Онана и със своя съотборник Тоби Алдервайрелд. Бранителят получи сътресение на мозъка и рана на носа.

В края на полувремето "Тотнъм" създаде две ситуации за гол. И започна по-активно след почивката, но не успя да стигне до чиста възможност, а само до удари - тук пролича липсата на Хари Кейн (трайно контузен) и Сон.

Нататък "Аякс" овладя темпото и едва не поведе с 2:0, но Давид Нерес имаше малшанс при диагоналния си удар в 79-ата.

Реваншът няма да е лек за "Аякс", "Тотнъм" показа, че може да е много опасен на чужд терен. Ще бъде без Вертонген, но със Сон и някои от останалите, които днес пропуснаха двубоя заради травми.