Легендата на "Ботев" (Пловдив) и на родния футбол Динко Дерменджиев - Чико, е починал в болница в нощта срещу сряда, съобщи бТВ.

77-годишният футболист страдаше от здравословни проблеми, а от около седмица бе в тежко състояние и приет в болница. Лекарите от МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив правиха всичко възможно за възстановяването на Чико. 

Динко Цветков Дерменджиев - Чико е роден на 2 юни 1941 година в Пловдив. Юноша е на ФК "Марица", а през 1959 г. преминава в "Ботев" (Пловдив). Чико играе за "Канарите" в продължение на 19 сезона - до 1978 г. Дерменджиев участва в 447 мача в "А" футболната ни група. Има и вкарани 194 гола. За евротурнирите има 10 мача и 3 гола. 

Дерменджиев бе и част от националния отбор на България, с който има 56 срещи и 19 гола. Футболистът участва в три Световни първенства -  в Чили през 1962 г., в Англия 4 години по-късно и в Мексико през 1970 г.

За феновете на "Ботев" (Пловдив) Чико е футболист №1 на клуба за ХХ век - шампион през 1967 г. и носител на купата на страната през 1962 г. с "Ботев", вицешампион през 1963 г.

Обявяван за "Футболист на Пловдив" за 1966, 1967 и 1976 година.

След като приключва спортната си кариера Чико става треньор - най-дълго време в различни периоди на любимия си "жълто-черен" клуб от града под тепетата.

От "Ботев" (Пловдив) написаха по повод тъжната вест: 

"Чико си отиде месец преди да навърши 78 години, а отсъствието му ще остави болезнена празнота в голямото семейство на ботевистите. ПФК "Ботев" изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на Динко Дерменджиев. Допълнително ще бъдат съобщени подробности за поклонението пред големия български футболист".

Една от настоящите звезди на клуба Тодор Неделев също почете паметта на Чико в профила си във фейсбук. 

 

Поклон пред Динко Дерменджиев дойде и от "Левски". 

Екипът на Клуб Z изказва съболезнованията си към близките на Динко Дерменджиев.