Много червени, по-малко български, тук-там европейски знамена, но редом до флагове на Българската комунистическа партия и на Руската федерация, символи със сърп и чук и фланелки с лика на Тодор Живков и всякакви комунистрически лидери - с тези атрибути се движеха из центъра на София членовете и симпатизантите на БСП, които участваха в традиционното за партията шествие-манифестация по случай 1 май - ден на труда. Тази година заради предстоящия вот за евродепутати на 26 май редовната проява на социалистите бе използвана и като откриване на предизборната им кампания. 

По традиция - хиляди членове и симпатизанти на левицата от цялата страна се събраха пред храм "Св. Александър Невски" в София, откъдето тръгна шествието. Този път маршрутът не водеше към Борисовата градина, а към пространството до Министерския съвет, президентството и бившия Патриен дом. Лидерката на БСП Корнелия Нинова, водачката на партията за евровота Елена Йончева и още видни социалисти понесоха пред манифестиращото множество транспарант "Искаме европейски доходи". Други лозунги гласяха „Справедливост и достойнство СЕГА!“, „Искаме да останем в България“, „Не щем вежливост, а справедливост“ и "За някои апартаменти, за други аплодисменти". 

Наред със Социалистическия интернационал, националния химн и дори този на Европа - парадоксално - в музикалното оформление на шествието звучаха две емблематични песни - но емблематични за падането на Берлинската стена (построена от комунистическото управление на ГДР), за края на Студената война, за рухването на СССР. Едното парче е "The Wall/Стената" на британците от "Пинк Флойд", а другото - "Wind of change/Вятър на промяната" на германците от "Скорпиънс". 

И двеве рок класики са сред неформалните химни на падането именно на комунистическата власт в България. А до момента БСП не се е отказала от наследството на БКП, а е нейна наследница. Парчето на "Скорпиънс", излязло през януари 1991 г., пък звучеше денонощно по време на парламентарните избори през есента на 1991 г. в България, когато СДС побеждава БСП и в последствие на власт идва първото демократично правителство на България - това на Филип Димитров. 

Вееха се и флагове на Българската комунистическа партия, виждаха се и такива със сърп и чук.

Шествието преля естествено в политически речи на специално подготвена сцена, на която се качи лидерката Нинова, водачката Йончева, някои от кандидат-евродепутатите. Не говори президенът на ПЕС Сергей Станишев. 

Риториката беше познатата досега - за провал на управлението на ГЕРБ, за "Апартаментгейт", за нуждата от промяна на европейските избори, които да доведат до пресрочни избори в България. 

Нинова този път говори за Европа - в опит да убеди социалистите и гражданите, че европейските избори са важни и още по-важно е да бъдат спечелени от левицата. Лидерката на БСП говори и как управляващите подменяти историята, ще опитат да направят същото и с изборните резултати.

Освен БСП, 1 май бе почетен и от синцикатите в страната, като лидерът на КНСБ призова за промяна. Президентът Румен Радев също позсрави трудещите се хора по случай Международния ден на труда (макар той да не се празнува в голяма част от т.нар. Западен свят - б.р.)