Съпругата на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски - Елена, е купила луксозен пентхаус в Крим на половин цена от олигарха Александър Буряк. Това показват данни от имуществената декларация на избрания за държавен глава комик, цитирани от рускоезичното издание на агенция "Ройтерс".

Сделката с апартамента в луксозния комплекс "Император" в Ялта на Кримския полуостров показва, че семейството на Зеленски се е облагодетелствало от сделка с член на същия този заможен елит, пише агенцията. Според публикацията нито самият Зеленски, нито Буряк - продавачът на апартамента според документите, са коментирали сделката до момента. 

Елена Зеленска (40 г.) е сценарист в студиото "Квартал 95", което създава сериала "Слуга на народа", в който съпругът ѝ играе президента на Украйна. Дамата е купила имота за 163 893 долара през април 2013 г.. Това се случва в годината преди незаконното анексиране на Крим от Русия. Според "Ройтерс" това става ясно от декларацията за доходи и имущество, попълнена от съпруга ѝ и бъдещ вече избран президент на страната Зеленски.

Цената на кв. м е 1263 долара. Преди това жилището е било обявено за продан при цена от 790 668 долара, което е четири пъти по-скъпо - 5195 долара на кв.м, показват изчисленията на "Ройтерс". 

Не е ясно защо Елена Зеленска е купила жилището на толкова ниска цена, коментира още агенцията. 

"Ройтерс"открива за коментар олигарха Игор Коломский, който според местните медии е свързан със Зеленски. По думите му Буряк е продал апартамента евтино на съпругата на бъдещия президент, защото банката му е изпитвала ликвидни трудности и му били необходими пари в наличност. 

Александър Буряк е бивш депутат от украинския парламент. Заедно с брат си Сергей, двамата са държали контролния пакет от акциите в "Брокбизнесбанк" до средата на 2013 г., след което са ги продали. Националната банка на Украйна обявява трезора в несъстоятелност само няколко месеца по-късно - в началото на 2014 г.