За първи път столичният инспекторат състави два акта на ученици, драскали по стена на сграда. Зданието се намира в непосредствена близост до 91 Немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов” в София, съобщи пред агенция БГНЕС Иво Пенев, който е началник на сектора, занимаващ се с контрола на рекламната дейност в града.

Заловените са ученици от 12 клас на гимназията, които решили по този начин да отбележат дипломирането си, изобразявайки кутия с цигари. Нарушителите вече са пълнолетни и ще понесат отговорност за деянието си.

„До съставянето на актовете се стига, след като учениците са били заловени на място от патрул на 4 РУ – СДВР докато рисуват. Установяването на такива вандалски прояви е изключително трудно, защото рядко органите успяват да заловят нарушителите в момента, в който рисуват. За такъв тип нарушения, предвидените в Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО санкции за физически лица са от 50 до 500 лв.”, обясни Пенев. 

Той добави, че нарушителите вече са заличили надрасканото като са пребоядисали цялата стена, с надеждата да им се размине глобата.

По думите на Пенев от началото на годината Столичният инспекторат провежда кампания срещу вандалските прояви на рисуване и писане по училища и детски градини. За последните месеци са заличени драсканиците от фасадите на 9-та Френска гимназия, 133 СУ „А.С.Пушкин”, СМГ „П.Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П.Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В.Ханчев”. Кампанията на инспектората продължава.