Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова основната дясна политическа група в Европейския парламент (ЕП) - Европейската народна партия (ЕНП), да сформира алианс с популистите след евроизборите в края на май, предава Ройтерс.

Той предположи, че представителите на ЕНП ще се обединят с големите леви групи, за да сформират управляващо мнозинство.

"ЕНП се подготвя да извърши самоубийство и желае да се обвърже с лявото", заяви Орбан.

Партията на премиера на Унгария "Фидес" бе отстранена от ЕНП през март заради обвинения в нарушаване на върховенството на закона, свободата на словото и правата на малцинствата.

Орбан твърди, че зачита принципите на ЕС и подчерта, че желае да остане в рамките на ЕНП. Той обаче сподели пред италиански вестник, че групата трябва да прекрати враждебността си спрямо крайнодесните.

Лидерът на италианската крайнодясна партия Лига "Норд" Матео Салвини се опитва да състави широк съюз от националистки и антиимигрантски партии преди евроизборите. Орбан е един от потенциалните участници в подобно движение.

"Трябва да открием алтернативен път чрез сътрудничество с европейската десница", отбеляза той.

Но председателката на Християндемократическия съюз в Германия Анегрет Крамп-Каренбауер, която е определяна за наследничката на Меркел за канцлер, е критично настроена към призивите на Орбан. 

"Ако Орбан избере още повече да се отдалечи от ЕНП, няма да остане път назад за него или за "Фидес", предупреди тя. "След като бяха отстранени през март Орбан и ФИДЕС вече не могат да въздействат над политиките на ЕНП", допълни германката.

Според проучванията ЕНП ще запази водещото си място в рамките на ЕП, но няма успее да си осигури управляващо мнозинство, което означава, че ще трябва да протегне ръка към други групи.

Лидерът ѝ Манфред Вебер многократно е заявил, че предпочита да се обвърже с проевропейските социалисти и либерали вместо с евроскептиците и популистите, маршируващи под флага на Салвини.

"Националистите ще бъдат нашите врагове", обяви Вебер при стартирането на кампанията за европейските избори.

Същевременно председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер възприе помирителен тон спрямо Орбан, след като двамата си размениха множество остри нападки.

Юнкер дори заяви, че изпитва "най-дълбоко уважение към Орбан".

"Възхищавах му се за смелостта, когато поиска да бъдат изтеглени съветските войски", каза Юнкер. "Той беше мой герой и няма да забравя никога ключовата роля, която изигра в успешния преход към демокрацията", сподели председателят на ЕК.

Въпреки приликите в идеологиите между Салвини и Орбан, унгарският премиер предпочита да остане в ЕНП, за да съхрани авторитета и влиянието си, които ще липсват, ако застане до популистите.

Той обаче приветства усилията на Салвини по отношение на задържането на потока мигранти от Либия към ЕС през последната година.

"По тази причина аз мисля, че Салвини е най-важният човек в Европа", оповести Орбан.