Унгарският премиер Виктор Орбан е поканен от президента на САЩ Доналд Тръмп на "работна среща" на 13 май, предаде Асошиейтед прес.

Новината съобщи унгарският правителствен говорител Золтан Ковач. Срещата ще бъде посветена на енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност, написа Ковач в Туитър.

През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер на страна от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната му кампания, припомня АП.

Унгарският премиер, който през април 2018 г. за трети последователен път спечели убедително парламентарни избори, превърна през последните години съпротивата си срещу имиграцията в своя основна политика и стана пример за подражание за много европейски националистически и крайнодесни партии, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес Орбан ще се срещне в Будапеща с италианския вътрешен министър Матео Салвини, който също е твърдо против имиграцията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възприе помирителен тон към унгарския премиер Виктор Орбан, един от най-яростните критици на Брюксел сред европейските лидери, предаде ДПА.

Членството на популистката партия на Орбан ФИДЕС в Европейската народна партия беше замразено, а правителството му е изправено пред санкции на ЕС заради нарушаване на принципите на съюза за върховенство на закона. Но в интервю, публикувано днес в унгарското издание HVG Юнкер заявява, че изпитва "най-дълбоко уважение към Орбан", припомняйки моменти от историята.

"Възхищавах му се за смелостта, когато поиска да бъдат изтеглени съветските войски", каза Юнкер. "Той беше мой герой и няма да забравя никога ключовата роля, която изигра в успешния преход към демокрация".

През 2015 г. Юнкер нарече Орбан "диктатор" в шеговити забележки, за които не знаеше, че се записват. Но отношенията им се обтягаха от години, след като Будапеща започна да клони към крайната десница и зае твърда антимигрантска позиция.

Юнкер заяви пред HVG, че не смята Орбан за диктатор, но отказа да каже дали го смята за демократ, отбелязва ДПА.

Като цяло председателят на Еврокомисията изрази оптимизъм, че ЕС ще устои на възхода на популистките партии. Понякога "правителствата поемат отговорността да нарушат нашите общи ценности, когато се стигне до определени въпроси", каза той. "Но съм сигурен, че този въпрос ще бъде решен", добави Юнкер, подчертавайки, че върховенството на закона е в основата на европейското строителство.

Освен това Юнкер похвали страните от Вишеградската четворка /Чехия, Унгария, Полша и Словакия/ за тяхното "забележително развитие" и "смелите реформи", извършени след присъединяването към ЕС през 2004 година, предаде БТА.