В духа на силен словесен рейд и високи оценки за българските гранични служби премиерът Бойко Борисов изказа благодарност на баварските данъкоплатци за помощта, която оказват на България, МВР и прокуратурата. Това се случи днес на конференция за граничната сигурност „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“.

Лично пред министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер Борисов направи кратък обзор на ситуацията по външните граници на страната ни. И не пропусна да спомене 150 млн. евро, които получихме за целта от Европейската комисия.

Той изтъкна, че ние прилагаме "трите мерки", които дават 100% резултат и които може да даде и като приятелски съвет на всички страни, които са в ситуация като нашата:

- Волята на правителството да се справи с този проблем. "Това е много важно - затова го слагам на първо място!", отсече Борисов.

- Споразумения с трети страни – тук той благодари на ЕС, че срещата ЕС-Турция беше проведена у нас, и повтори, че "споразумението с Турция работи изключително добре".

- Помощта, която оказа "ЕК или ЕС, или европейските данъкоплатци, с тези 150 млн. евро".

Борисов изтъкна още, че има над 100 осъдени трафиканти, т.е. освен охраната по границата и правораздавателните органи в България работят изключително добре и бързо.

Корабите са ни най-добрите... 

Борисов говори едновременно за охрана на границата с Гърция, където "имаме съществени проблеми, защото няма заграждения, а границата е дълга и планинска", и за охраната на Черно море (понеже по същото време започна видео по темата, б.р.).

"Имаме най-съвременния флот, изключитено добри кораби - от 220 тона, от 60 тона... Някои от тях са най-добрите в Европа."

"Виждате 100% контрол над акваторията на Черно море (посочва видеото, б.а.)."

"Врабче да мине, радарите засичат! Неслучайно само преди седмица над 200 кг кокаин бяха задържани от граничните ни служби в Черно море. Разбира се, и над 300 кг хероин по-миналата седмица. Хероин, кокаин, тонове канабис! Българските служби са на първо място или в първата тройка в Европа."

Не сме егоисти - помагаме, но не шумим...

Премиерът Борисов показа и скромност в изложението си пред баварския си колега.

"Пращаме ги нашите кораби да помагат и на гръцките колеги – тихинко, без да шумим. Ползвайки споразуменията си и това, че България продължи участието си в Афганистан, в мисията, хиляди афганистанци със самолет сме върнали обратно в Афганистан – нелегални. Сиреч, без да шумим, спазвайки европейските правила, спазвайки правата на човека, действаме и в двете посоки", обясни той.

Все едно някой да ти дойде в дома неканен

Премиерът разграничи и тези, които идват легално на граничните пунктове на България, отнасяме се "по най-човечния законен начин", от "всичко останало", което се опитва нелегално да премине границата.

"Ние считаме, че това е все едно някой да ти дойде в дома неканен. И затова полагаме всички тези усилия", защити се премиерът.

А Орбан мълчи...

Борисов изреди и важните европейски персони, които с очите си са се уверили в ефективността на нашите мерки и съоръжения - Манфред Вебер, Дейвид Камеран - като не пропусна да каже, че за пръв път британски премиер е дошъл в България.

Виктор Орбан дойде да се увери в това, което му казвам - нашите предпазни мерки са по-добри от неговите.

Човекът накрая излезе и каза: То това е всъщност, така трябва да се действа!

Сиреч, ние нямаме проблем в България с него – щото това, което той говори, сме го направили. Спазвайки тези 3 темела.

Премиерът каза още, че според него Фронтекс (службата на ЕС за охрана за границите, б.р.) трябва да остане като наблюдаващ или помощен орган "само при - недай Боже - масирана вълна".

Защото ресурсът, който се планира - 10 000 полицаи, е "ненужно висок". А държавите членки могат да се правят с много по-малко ресурси, уточни българският премиер. И добави, че икономисаните пари има къде да отидат:

"И за увеличаване на доходите, и за конкурентоспособността, и за младите хора по програмата "Еразъм" – навсякъде могат да отидат."

Борисов каза още, че всяка сутрин дежурните му докладват за състоянието на границата - колко са предотвратени и как.

Патрулите се познават поименно

"Мога да кажа и за много добрия опит, който сме изградили - работим с колегите от Турция, нашите шефове на Гранична полиция на две седмици се срещат, постовете се познават ПОИМЕННО (натъртва на последната дума, б.а.), има директна телефонна и комуникационна връзка.

И в момента, в който се покаже по-голяма група или групи, едновременно действат. И задържаме по този начин лидери на престъпни групи или трафиканти - не могат да се скрият нито в България, нито в Турция! И от двете страни ги притискаме и така ги арестуваме."