След ограничителите "перки на акули" и "трупчета", след "надгробната плоча" на площад "Гарибалди" и след нееднократното пренареждане на плочки, днес столичната улица "Граф Игнатиев" осъмна с - "пейко-кошчета". И вече получиха ново име: "поредната надгробна плоча".

Въпросните пейки представляват монолит от две части - място за сядане и по-висока, предвидена за кашпа (която мнозина решиха, че е кошче за боклук). Излишно е да се споменава, че снимките, които вече циркулират в социалните мрежи, предизвикаха нова вълна от възмущение, критики и шеговити коментари.

Плочата на "Гарибалди", вече премахната. Снимка Емил Л. Георгиев

Визията на новите пейки, който е предвидено да бъдат поставени на пл. "Славейков", разгневи коментаторите и с появилите се миналата седмица информации, че това "удоволствие" струва по 10 000 лева бройката.

"Това недоразумение представлява една от многото нови "пейко-кошчета" поставени на пл. "Славейков". Визията и количеството им отново се различават от официалната визуализация на проекта, качена в страницата на НАГ. Това ли ни струва по над 10 000 лв. бройката? С кошче в средата, точно до главите на седящите? С пейка само от едната страна на нещото, което много хора с право оприличават на поредната надгробна плоча? Чия глава ги измисли и одобри тези неща?", питат от гражданската инициатива "Спаси София".

И призовават столичния кмет Йорданка Фандъкова "да коментира както цените, така и визуалните качества на поредните гробове по "Графа".

"Изглежда, че това е някакъв сатанински, таен план, пуснат в действие за местните избори. Нещо като връщането на царя. Това пейки на БСП ли са? Пейките, с които те ще ударят по Фандъкова. Мисля, че ако ГЕРБ искат все пак да ги спечелят тия избори, трябва веднага да спрат да правят каквото и да е в София. Веднага. Ако ще да падаме в шахтите до ноември. Аз не съм виждала такава смайваща поредица от безумия", пише и Елисавета Белобрадова, по-позната като Летящата козила Ерато.

И следват коментари като: "Намирам за брилянтна идеята, кошчето за боклук да е част от пейката. Лятото ще бъде особено приятно"; "Това вляво трябва да е мини бар, който компенсира липсата на... облегалка."; "Плочата от Гарибалди, перките от навсякъде, тези лули дали не са мистични артефакти, които като се съберат да направят чудо ?! Дано..."; "(...) Имам чувството, че някой е подписал договор с фирма, която изчуква надгробни плочи... "

Предстои да видим дали и тези пейки ще последват съдбата на колчетата и плочите, които срещнаха вълна от обществено възмущение и подигравки. Т.е. да бъдат премахнати.