Предизборната кампания започна така, сякаш сценарият ѝ е писан от Йожен Йонеско или Самюъл Бекет. В тази пиеса на абсурда партии, които обитават различни вселени, незнайно как са попаднали на една сцена и трябва да водят разговор. Ще им идват гости от Европа или пък те ще ходят на гости в Европа (не става ясно кое от двете), а разговорът протича горе-долу така:

"Всички знаят, че крадете!"

ГЕРБ: Не съм откраднал парите. Аз по принцип не крада. А ако някой краде, веднага му искам оставката. Особено за апартаменти, тераси и асансьори. Там съм безкомпромисен. И стига с тези обвинения. Ей сега ще дойдат гостите от Европа - ние пак само за кражби ли ще говорим! Сами се закопаваме с това черногледство.

БСП: Идва нашият ред да слагаме трапезата. Не, всъщност е по-добре ние да отидем на гости в Европа с цялата си рода. Половината от нея мрази Европа, но другата половина я обича. Успяхме обаче да се споразумеем да сме заедно за пред гостите. Ще им изпълним частушки и "Интернационала”. Ей, ГЕРБ, оставките ви са прах в очите на хората - всички знаят, че крадете!

ГЕРБ: А вие защо не си давате оставките? Къщите за гости къде ги забравихте?

БСП: Не е луд този, който яде зелника, а който му го дава. Не е грях да ядеш зелник.

"Патриотите”: Стига вече с тези гости! Какъв ни е националният интерес от ходене по гости? Ще ходим само ако има агне. А те да идват само ако носят агне. От нас чесънът, мерудията и шарената сол, че техните подправки не ги харесваме. Кога ще тръгваме?

"Демократична България": То вие и така си миришете на чесън. А целта е с гостите да постигнем повече заедно и да се научим на европейски маниери.

БСП: И в нашия зелник имаше много чесън...

ГЕРБ: Но пейките не струват 10 000 лева едната...

Този разговор продължава вече толкова дълго, че накрая в залата ще останат само най-закоравелите привърженици на театъра на абсурда (и платените клакьори).

Целта на упражнението с къщите и терасите

В началото на кампанията ГЕРБ изглежда изпадат в глуха отбрана. Ежедневно излизат някакви корупционни компромати, които показват основно едно: контролните органи на държавата не са функционирали по отношение на близки до властта хора. Това беше и първопричината за грандиозния провал на управлението при фалита на КТБ. Цветан Василев, като близък до властта човек, години наред е минавал под радарите на всякакъв банков, разузнавателен, прокурорски, финансов и какъвто и да било друг държавен надзор.

По същия начин днес разбираме, че близки до властта хора са се уредили с “къщи за гости”, в които гостуват само те. За което са получили стотици хиляди евросубсидии. Други пък са си купили апартаменти, в които хем терасата е обща, хем само те могат да я ползват, вписана е в нотариалния им акт, но не трябва да я декларират. И така нататък, и така нататък.

Целта на упражнението е цялата обществена енергия да се излее към къщите, апартаментите и терасите (където са замесени мнозина), за да не се пита за подставените лица и офшорните фирми, където са замесени малцина, но с много.

БСП не може да привлече по-голяма периферия в сегашната ситуация, но се надява повече избиратели да се оттеглят от ГЕРБ. А не може да привлече, защото не е антикорупционна алтернатива на управляващите. Най-малкото защото е участвала в същите схеми като бенефициер. Само един пример: “къщите за гости” във фамилията на Йончева са факт. Както и нейното съдружно участие в офшорни фирми с КТБ или нейни производни. Нещо повече - БСП беше на власт с ДПС в периода 2013-2014 година, когато драмата с КТБ достигна своята кулминация. Присъствието на социалистите в управлението с нищо не подобри картината - даже я влоши.

А и Корнелия Нинова не изглежда като човек, който ще си сложи главата в торбата, за да се справи със структурната корупция в страната. Когато се разрази ЦУМ-гейт, тя си замълча деликатно за участието на главния прокурор и насочи гнева си към своя съпартиец Гергов. И вълкът сит, и агнето изядено.

Сигурно е само едно

А като стане дума за чеверме, няма как да минем без “патриоти” и “войводи”. За тях ЕС не е много повече от голям курбан, на който те трябва да пристигнат със собствен черпак. И винаги ще се разсърдят, че са им сипали малко или без достатъчно пипер. Изглежда е доста трудно да се проумее, че ЕС не е чорба, приготвена от някой друг. ЕС представлява общ проект, със собствени правила, ценности и идеи, които целят да подпомогнат всяка една от страните-членки. И да им дадат възможност да постигат повече заедно.

Именно това е девизът на коалицията „Демократична България", която трябва да демонстрира, че това мото е приложимо и към собствените ѝ съставни партии. Част от потенциалните избиратели на европейското, градското център-дясно все още не са убедени, че „Демократична България" е ефективен инструмент за представителство. Тези хора не се съмняват, че ценностно най-близо до тях е именно тази коалиция. Но биха искали да я видят още по-организирана и ефективна. Ако продължат да се колебаят, тези хора рискуват отново да останат непредставени - и да се червят, че всички избраници на България в Брюксел намирисват на чесън.

Така започва предизборната кампания. А БСП и “Патриотите” имат силен интерес тя да продължи именно по този начин. Ако това се случи, ГЕРБ най-вероятно ще загубят с малко, но може и да изкарат равен с БСП, което, разбира се, ще си отчетат като победа. Големият риск за ГЕРБ е на края на кампанията Борисов да остане сам юнак на коня, а всички останали да са подали оставка. Пирова победа, но все пак победа. Единствено „Демократична България" няма никакъв интерес от подобна абсурдистка кампания. Но един участник не може сам да произведе смислен диалог.

Каквото и да се случи обаче, едно е сигурно отсега - Делян Пеевски ще бъде избран.

Дойче веле