Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, който вече осем месеца е в следствения арест, е бил обект на масираната проверка на спецпрокуратурата, ДАНС и МВР. Стайков вече има повдигнати обвинения за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол. По информация на бТВ той е проверяван този път за злоупотреби с европейски пари по земеделските програми.

Днес сутринта от спецпрокуратурата съобщиха, че заедно с МВР и ДАНС провеждат мащабна акция в пет града във връзка с данни за измами със средства от европейски фондове за земеделски земи. Според съобщението на прокуратурата, действията са в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас и са във връзка с разследване на „измами със средства от европейски фондове“.

До момента в операцията са задържани шестима души. Има задържано лице и в офиса на Стайков в Карнобат, където е и неговият винпром. Разследващите са проверявали сделки за продажба на земя, аренди и проекти по програмата „Млад фермер“.

В петък се очаква спецпрокуратурата да даде повече подробности.

Дни преди да изтече 8-месечния срок на задържането му, Миню Стайков поиска отвод на наблюдаващия спецпрокурор Ангел Кънев. Според Стайков спецпрокурорът не може да бъде обективен, защото е купувал земеделски земи в района на Поморие, Елхово и Тополовград от фирми, близки до собствениците на конкурентен винпром. Това, според него, е конфликт на интереси.