Събирането на дълговете на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) застигна и любимия на Цветан Василев Гигински манастир „Св.св. Козма и Дамян Асийски“. Заради кредит от 395 хил. лв. манастирът е бил включен в списък за търг с тайно наддаване, съобщи бТВ.

Кредитът е бил изтеглен за съфинансиране на ремонт на манастира с европейски пари. А самата сума сума е потърсена от синдиците на КТБ.

„Нито една лъжица и вилица няма да вземе никой от Гигинския манастир“, заяви пред Нова телевизия игуменът на манастира отец Никанор.

Законът също забранява отнемането на църковни имоти.

Ден по-рано отец Никанор обясни по бТВ, че цялата сума на ремонта е била 790 хил. За дофинансиране на евросредствата са били необходими 395 хил. лева, които са били изтеглени като кредит от КТБ. Парите били получени от манастира, а оттам във фирмата, която трябвало да извърши ремонта.

"Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен", каза пред бТВ Никанор.

В началото на 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение, но от манастира нищо не може да бъде конфискувано.

А пред Нова телевизия духовникът уточни, че манастирът продължава да дължи тези пари от кредит, който е усвоен два месеца преди фалита на КТБ.

„Парите изтекоха, не знам къде“, каза отец Никанор.

Той посочи, че избраната фирма била с добра професионална биография, но както той се изрази: „покрай сухото, гори и мокрото". Обезпечението на кредита се предоставя от фирмата, а не от манастира, добави той.

До 2015 г. манастирът беше в окаяно състояние. От 2011 г. дотогава един от най-големите му дарители беше банкерът Цветан Василев, който по думите на отец Никанор е дарил близо 600 хил. лв. лични средтава. През 2013 г. Цветанов и съпругата му бяха изографисани като ктитори на манастира, но след бурни коментари, образите им бяха заличени.

Сергей Станишев и Бойко Борисов също са сред дарители на манастира. На няколко пъти първото и воторото правителство на Борисов отпускаха средства на светата обител. През май 2015 г. лично премиерът Борисов посети ремонтирания комплекс.