Бизнесменът Ветко Арабаджиев, който е обвинен като лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, ще бъде върнат под конвой от Испания в събота на летище "София". Това съобщава бТВ, като цитира свои източници в прокуратурата.

Това става след решение на втора съдебна инстанция в Испания, която е уважила искането на Специализираната прокуратура за екстрадиция на Арабаджиев. У нас ще бъде върнат обаче само той, тъй като производството на съпругата му Маринела все още не е приключило, допълва медията.

Шансовете обаче партньорска евродържава да ни откаже екстрадиция са микроскопични - преди години имаше такива единични случаи от Германия заради проблеми с българските арести.

Арабаджиеви бяха задържани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона в къща на Георги Семерджиев-Жоро Шопа. Няколко месеца преди това те бяха обявени за издирване, включително и от Интерпол и с Европейска заповед за арест, заради разследването за данъчни престъпления, което започна срещу тях през септември м.г.

Към тяхното дело - но не като член на родителската си "организирана престъпна група", е обвинен за пране на пари и малкият им син Вълчо. След месеци в ареста той неотдавна излезе под парична гаранция срещу половин милион лева.

Неотдавна пък прокурорските действия у нас продължиха с обиски и изземвания в пловдивския Захарен комбинат "Кристал" - част от бизнес империята на семейството.