Две новородени лъвчета са починали в хасковския зоопарк от хипотермичен шок заради липса на адекватна грижа. Местната екоинспекция започна проверка, като случаят може да коства на зоологическата градина "Кенана" лиценза й.

Двете лъвчета са родени на 30 април срещу 1 май. Това е първо раждане за лъвицата и вероятно поради тази причина тя ги е отхвърлила и не е проявила майчински инстинкт. Поради влошаване състоянието на малките, на 2 май сутринта те са били приети във Ветеринарна клиника "Арена вет" - Димитровград, с която зоопаркът има сключен договор за ветеринарно-медицинско обслужване на животните. Ветеринарният лекар е констатирал, че животните са в хипотермичен шок с телесна температура под 32 градуса.

"След пристигане в клиниката са поставени в кислородна камера и въпреки, че са предприети всички процедури по спасяване на живота им, двете лъвчета умират", съобщават от РИОСВ Хасково.

"Най-малкото лъвчетата трябваше да бъдат сложени на топло, за да не измръзнат и първоначално да бъдат захранени с адаптирано мляко", коментира пред бТВ Тюркян Исмаил, главен инспектор в РИОСВ.

Самата екоинспекция е получила сигнала чак на 2 май. Експерти по биоразнообразие от РИОСВ Хасково извършиха незабавна проверка на място по случая.

"Грижата за животните в зоологическата градина е задължение на собственика - Община Хасково", категорични са от екоинспекцията.

"Близо денонощие тези животни са били оставени на стайна температура, изпаднали са в тежко състояние и вече не било възможно да се спасят", коментира и Явор Гечев от фондация "Четири лапи". 

По думите му "Четири лапи", заедно с Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и с фондация "Дивите животни" са били готови да приемат животните в София, "но директорът на хасковския зоопарк отказва предложената помощ - всичко било наред, животните били ОК. Междувременно и двете лъвчета починаха".

Между 14 и 17 май предстои зоопаркът в да бъде проверен от междуведомствена комисия с участието на представители на Министерство на околната среда и водите във връзка с подадени заявления за лицензиране на зоопарковете в Хасково и Димитровград.

"Кенана" работи без лиценз от 2014 година, но от РИОСВ уверяват, че правят непрекъснати проверки на място. Ако екоинспекцията обаче установи, че вината за смъртта на новородените лъвчета е на зоопарка, то той вероятно няма да получи разрешителното. 

Това е поредният случай с животни в риск в български зоопаркове. Публична тайна е, че голяма част от тях нямат лиценз, но работят. 

Миналата година голяма популярност доби казусът с двете новородени лъвчета в зоопарка в Разград Терез и Масуд.

Терез и Масуд като малки.

Те се родиха в Разград в клетка с други лъвове и бяха изпотъпкани от тях. Вследствие се оказа, че нямат гълтателен рефлекс, т.е. не могат да се хранят естествено. Лъвчетата бяха поети от "Дивите животни" и "Четири лапи", като буквално успяха да ги спасят от фатален край. Намери им се и приемен дом - в Холандия, а оттам и в Южна Африка - пуснати в естествена среда.

Общинският съвет в Разград обаче бе решил да ги прати в зоопарка в Пазарджик, от където сами признаха, че не могат да се грижат адекватно за животните. Терез и Масуд се превърнаха в национална кауза, като накрая се наложи да се намеси премиерът Бойко Борисов. Така лъвчетата заминаха за Холандия.