Ударените вчера от Спецпрокуратурата ДАНС и МВР земеделци - бенефициенти на евросредства, са част от "бизнес империята Карнобат", но това не е част от първото дело срещу Миню Стайков, за което той е в ареста от 8 месеца. Не трябва да е спокоен и Румен Порожанов, тъй като е имал "определени компетенции" по повод разследваните злоупотреби с евросредства, докато е бил шеф на Държавен фонд "Земеделие" (2014-2018 г.).

А пък що се отнася до ВИП обвиняемите като Ветко и Маринела Арабаджиеви...:

"Връщаме ги от цяла Европа по родните места."  

Това в резюме стана ясно днес от думите на зам. главния прокурор срещу корупцията Иван Гешев по повод обявените вчера от прокуратурата мерки срещу злоупотреби с евросредства в района на Карнобат, Сливен Бургас и др.

Предисторията

Още вчера чрез медии стана ясно, че акцията вероятно съвпада с факта, че на 8 май изтича считаният за "разумен срок" на задържане под стража на Миню Стайков точно от 8 месеца.

Очаквано, от думите на Иван Гешев днес стана ясно, че става въпрос за ново досъдебно производство срещу карнобатския бос. И че наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще иска нова мярка за неотклонение на Стайков след сакралния 8 май. Гешев допълни, че от тесния кръг лица около Стайков - има и двама в чужбина.

Новото разследване

Спецпрокуратурата и ДАНС, подпомогнати и от МВР, са разледвали престъпно сдружение за деяния по станалия "хитов" чл. 248а - за който чрез деклариране на неверни данни получи евросубсидии.

Привлечени са 8 обвиняеми. Иде реч обаче не за свързваната с другото дело на Миню Стайков програма "Млад фермер", а за Програмата за развитие на селските райони и програма "Конверсия на лозя".

Гешев изрично подчерта на два пъти, че проверката, разпоредена от главния прокурор Цацаров за "къщите за гости", няма нищо общо с настоящото разследване.

"По тези 2 програми разпоредител с тези европейски средстав е ДФЗ. По едната програма, касаеща селските райони, поискани и одобрени от ДФЗ са 11,5 млн. лв."

Гешев уточни, че след проведените от прокуратурата действия (с голямо замисляне) "... за щастие, макар и трудно... Доста трудно", са успели да стопират плащанията от Фонда, който вече е бил подготвил заповедите за финансиране.

По втората порграма - за Конверсията на лозя са поискани над 7 млн. лв., получени са малко над 5 млн. лв.,  и на практика от прокуратурата са стопирани 2 милиона.

И всичко това, по видимо ироничните думи на Гешев: "в резултат на активната ни комуникация с ДФЗ – да я наречем по този начин..."

Тук съвсем очаквано дойде и журналистически въпрос - има ли основания земеделският министър Румен Порожанов да се чувства притеснен, на което Гешев първо каза, че "явно някой се е объркал". Това каза, визирайки днешното специално изявление на прокуратурата - че от ДФ Земеделие и министерството не само че не са им съдружници в проверките, а по-скоро са техен обект. 

Прокурорът добави, че ще се работи по лица...:

"... Независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи. През 2014-18 е бил шеф на ДФЗ, съответно има определени компетенции, има компетенност която също ще бъде проверена дали е осъществен необходимият контрол в тази насока."

От думите на Гешев се разбра още, че в случая прокуратурата ще опитва да докаже не изготвяне на документи с невярно съдържание, а надвишаване на "таваните"/лимити - до колко средства може да се получат от свързани лица.

"Максималните по едната (европрограма) са 3 млн. лв. за едно лице, по втората са 2 млн. Т.е – лимимът (общо за разследваните, б.р.) е 15 млн, а тук става въпрос за 20 млн. лв. Затова е направена престъпната схема, за да се заобиколят тези лимити. Тези дружества, които са кандидатствали, формално не са били свързани с реалните собственици – те са роднини, служители, деца на служители, свързни с – да го наречем условно - бизнес империята "Карнобат", описа евентуалното бъдещо обвинение Гешев.

Реалните пълномощници обаче, които могат да оперират с парите, били "роднини на собствениците на тази бизнес империя и особено приближени лица".

Гешев отхвърли - след като днес имаше и официално писмо на прокуратурата в същия дух - всякаква свързаност на един от разледващите прокурори Ангел Кънев с бизнес империята на конкурентите на Миню Стайков "пещерняците" - т.е. Пещерска гроздова. Другото били адвокатски трикове, които са в "правилата на играта".

И още от изказванията му:

"Както виждате прибираме обвиняеми и подсъдими от целия свят – нямаме пречки."

Горното - по повод укриващите се в Турция, които са част от новата престъпна група.

За ДФЗ и ръководството му:

"Ние не можем да ги убедим да не плащат."

По повод Порожанов, който се закачи, че едва ли не проверява и той къщите за гости заедно с държавното обвинение:

"Няма недоразумение – мисля, че всичко е ясно: някой не беше разбрал какво се случва прокуратурата беше принудена да уточни ситуацията за всички български граждани."

За Ангел Кънев и информациите, че е купувал земи от фирми, билзки на "Пещерска":

"За прокуратурата проблем няма – главният прокурор, включително и аз, заставаме зад наблюдаващите прокурори. Не защото те са ни подчинени, а защото проблем няма...

... Може би не трябва наблюдаващ прокурор да притежава земеделска земя?  Еми, човекът иска..."

"Пещерска гроздова" няма нищо общо с тези разследвания – може да свържете и "Джони Уокър" с тях. "

И по повод предстоящото връщане поне на единия от семейство Арабаджиеви:

"Прибираме, както виждате, обвиняемите от цяла Европа по родните места...

За работата по "Апартаментгейт":

 Стараем се максимално и се стараем изключително добре!... 

Работи се на ръба на възможностите на всички. Съзнаваме, че този проблем е важен за държавата и за обществото."

И един намек към журналистите - обяснявайки действията на защитата на Миню Стайков:

"Това, което те правят - грубо казано - би направил всеки обвиняем и подсъдим, включително - не дай си, Боже - да се наложи и някой от вас, който се намира в същата ситуация."