Българският енергиен холдинг (БЕХ) дължи 97.7 млн. евро на „Газпром” заради неосъщтествения проект „Южен поток” и руската компания очаква връщането на тези пари. Това пише руското издание „Интерфакс”, позовавайки се на информация от „Газпром”, съобщава икономическият сайт economic.bg.

През 2014 г. Gazprom EP International BV е предоставила на БЕХ дългосрочна кредитна линия от 97.7 млн. евро за увеличаване на капитала на проектната компания „Южен поток България“ АД.

„През декември 2014 г. ПАО „Газпром” преустанови работата по проекта „Южен поток” с перспективата за вземане на алтернативни решения. В резултат на това, в съответствие с условията на споразумението за кредита, по него не се начисляват лихви. Компанията очаква да получи само сумата по кредита”, казват от „Газпром”.

Отбелязва се още, че в края на 2018 г., Gazprom EP International BV с подкрепата на „Газпром” е съгласувала условията на споразумението, което да бъде сключено с БЕХ.

От българската компания потвърждават за заема пред „24 часа” и добавят, че са на финален етап на съгласуване на споразумение с „Газпром”, коетко включва уреждане на отношенията по договора за заем.

„При намаляване на капитала на проектната компания и ликвидация, които се уточняват със споразумението, полагаемата на БЕХ квота ще бъде достатъчна, за да послужи за връщане на заема към Gazprom EP International BV”, казват още от българското дружество.

Общите загуби на „Газпром” поради отказа на България да изгради „Южен поток” възлиза на 800 млн. евро, добавя "Интерфакс".