Големите британски партии - консерватори и лейбъристи - пострадаха сериозно в изборите на местни съветници на Острова според ранните резултати днес, съобщени от Ройтерс.

При съобщаването на резултатите от половината от общо 259-те местни съвета консерваторите бяха загубили 460 места, а лейбъристите - 60. Главният печеливш бяха проевропейските либерали, които до момента бяха спечелили 304 съветнически места. Досега консерваторите държаха около 60 процента от над 8000-те места, се гласуваше вчера в Англия и Северна Ирландия. В Лондон, Шотландия и Уелс нямаше избори.

Вотът отразява настроенията на електората преди европейските избори на 23-26 май, които Обединеното кралство ще трябва да проведе, ако дотогава управляващите консерватори и лейбъристката опозиция не постигнат съгласие по вече три пъти отхвърлената от парламента сделка на министър-председателката Тереза Мей с 27-те за оттегляне на страната й от ЕС.

Според Ройтерс местните избори отразяват гнева на британците срещу двете големи партии и неспособността им да изпълнят волята на избирателя от референдума на 23 юни 2016 г. Те показват и че страната остава поляризирана след това допитване.

Либералите са привърженици на нов референдум за британското членство в ЕС - стъпка, на която нито консерваторите, нито лейбъристите се решават.

Мей заяви, че произведените вчера местни избори са били "много трудни" за нейната Консервативна партия и резултатите показват, че страната трябва да продължи със забавения процес на излизането си от Европейския съюз. 

"Това е трудно време за нашата партия, и тези изборни резултати са симптом за това. Има просто послание от вчерашните избори, както към нас, така и км Лейбъристката партия: просто продължавайте и реализирайте Брекзит", каза Мей пред членове на Консервативната партия в Уелс.

Тя беше апострофирана от присъстващ в залата, който се провикна: "Защо не подадете оставка? Не ви искаме!", предаде Асошиейтед прес.