Папа Франциск, който от днес до 7 май ще е е на историческо посещение в България, наложи нов начин на общуване с миряните. В този различен стил много важна роля е отделена на неговия език - той говори за важните неща по картинно, лесно за разбиране, красноречиво, въздействащо, цветно. Понякога неочаквано откровено. Ето някои цитати от речи на главата на Римокатолическата църква: 

И аз съм грешник

"Аз съм грешник, чувствам се като грешник, със сигурност съм такъв. Дори сега допускам грешки и извършвам грехове”, казва Франциск пред ватиканското седмично списание „Кредере” през 2015 г..

През 2017 г. папа Франциск изненадващо говори пред конференцията на инициативата TED.

Ето трите му урока, синтезирани от Си Ен Ен. 

Първият урок - Бъдещето е постижимо, ако се държим един за друг.

"Преди години заздравих убеждението си, че съществуването на всеки от нас е дълбоко свързано с другите хора. Животът не е само време, което минава. Животът е взаимодействие", казва папата.

Вторият урок - Не се оставяйте технологичните нововъведения да ви направят слепи за страданието на другите хора.

"Колко хубаво би било, ако развитието на технологиите и науката е съпроводено с повече равенство и социално включване. Колко чудесно би било, докато откриваме далечни планети, да преоткрием нуждите на братята и сестрите ни, които са около нас", смята Франциск.

Третият урок - Революция на чувствителността.

"Чувствителност означава да използваме очите си, за да виждаме другите хора, ушите си, за да чуваме другите, да се вслушаме в децата, в бедните, в тези, които се страхуват от бъдещето. Да се вслушаме и във вика на нашия общ дом, нашата заразена и замърсена планета. Означава да използваме ръцете и сърцата си, за да утешаваме другите, за да се погрижим за тези, които са в нужда", обяснява папа Франциск.

TED започва през 1984 г. като конференция, която се фокусира върху теми от технологиите, дизайна и забавленията, но днес покрива всички теми - от наука през бизнес до глобалните въпроси.

Индустрията на забавленията  не е истинска почивка

Днешното общество е жадно за развлечения и ваканции и индустрията на забавленията показва идеалния свят като един голям увеселителен парк, където всички са забавляват. Но пътуванията и круизите не изпълват настина сърцето. Освен това, образът-модел, който ни се предлага е този на един преуспял човек, който си позволява широки пространства на забавления и удоволствия. Но този манталитет води до едно своеобразно недоволство от един „упоен от забавления“ живот, който не е почивка, а бягство от реалността. Човекът никога не е почивал толкова, колкото днес, и въпреки това човекът никога не е изпитвал толкова празнота, колкото днес..

Мирът не се налага, а се избира

Докато е много лесно да се огъне сърцето към нещастието, за да благославяш и да се радваш е необходимо едно зряло сърце, което да се отвори към доброто. В действителност доброто не се налага, а бива избирано, така както мирът, който се избира, не може да се наложи и не се намира случайно.

Необходимо да се помирим със собствената история, с фактите, които не се приемат, с трудните моменти от собствения живот. Ще ви попитам: дали всеки от вас се е помирил със собствената история? Това е въпрос, над който трябва да се замислим: дали съм се помирил с моята история? Истинският мир не се състои в промяната на собствената история, а в нейното приемане и валоризиране, такава каквато е.

Най-лошият враг е посредствеността

Какво да направя, за да наследя вечния живот?. Някои, за да стигнат се самоунижават, вървейки зад ефимерните неща. Други си мислят, че е по-добре да се укроти импулсът, защото е опасен. Но нашият най-лош враг не са конкретните проблеми, колкото сериозни и драматични да са: най-голямата опасност в живота е лошият дух на адаптирането, което не е кротост или смирение, а малодушие, посредственост

Кротост и сила, но не малодушие и посредственост..Трябва да се живее, а не да се живурка. Малодушните, посредствените живуркат. Трябва да се живее със силата на живота. Трябва всеки ден да просим за младежите от Небесния отец дарът на разумното неспокойствие.

Когато един младеж стои седнал по цял ден, неговите родители си мислят, че е болен и го водят при лекаря. Младежите трябва да бъдат гладни за истински живот, да не се задоволяват от живот без красота, защото накъде може да отиде човечеството с тихи и спокойни млади хора, а не неспокойни.

Социалните мрежи и била ли е Дева Мария инфлуенсър

Не е достатъчно да си по цял ден в мрежата, за да се чувстваш признат и обичан. Дева Мария не е излизала по социалните мрежи на своята епоха. Тя не е била "инфлуенсър", но без да го е искала и търсила, се е превърнала в жената, която най-много е повлияла на историята.

Сексуалността и сексът са дар Божи

Сексуалността и сексът са дар Божи. Няма табута. Това е дар, който Бог ни дава. Той има две цели - да обичаш и да продължиш живота. Това е страстна любов, истинската любов е такава. Страстната любов между мъжа и жената води към вечен живот.

Трябва да мислим как да станем по-малко бедни

В днешно време има много бедност по света и това е скандално, защото притежаваме и много богатства и ресурси, които можем да дадем на бедните. Всички трябва да мислим как да станем малко по-бедни.

Къде ще свършат онези лидери, които строят стени

Онези, които вдигат стени - било то от бодлива тел или тухли - ще свършат като затворници зад стените, които сами изграждат. (за стените против мигрантите).

 

Гей? Винаги трябва да мислим за човека

Един човек веднъж ме попита, с провокативен маниер, дали одобрявам хомосексуалността. Отговорих с друг въпрос: Кажи ми - когато Бог гледа гей, дали се отнася към неговото съществуване с любов или с отхвърляне и презрение? Винаги трябва да мислим за човека.

Не ставайте роби на мобилните си телефони

Моля ви, освободете се от своята зависимост от мобилните телефони. Те трябва да се използват и е хубаво, че всеки знае как да ги използва, но когато станеш роб на мобилния си телефон, губиш свободата си..